Robert Golob

"Zakaj grem vladi na živce? Ker si upam govoriti o tem!"

Alenka Sivka / Revija Zarja Jana
4. 12. 2021, 10.57
Posodobljeno: 4. 12. 2021, 11.23
Deli članek:

Robert Golob je pred 19 leti ustanovil podjetje in iz njega je zrasel GEN-I. Po nekaj letih so zasebni lastniki državi ponudili polovico lastništva podjetja, da so lahko tržili elektriko iz krške nukelarke. Sedaj ga skuša politika odstaviti z mesta predsednika uprave podjetja, ki ga je ustvaril in več kot 15 let uspešno vodil. GEN-I je pod njegovim vodstvom postal mednarodna skupina, aktivna na trgih od Avstrije, Italije do Grčije, Turčije, Ukrajine in Gruzije. Interes za vstop v lastništvo je izkazala celo Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Bo moral kreator ene najboljših energetskih družb na Balkanu in širše oditi? Vizionar, ki ima v načrtu razogljičenje slovenske energetike?

zarja jana
Robert Golob, trn v peti države: »Ko poveš, da si želel nekaj dobrega, se ti vsi smejijo. V kakšnih časih živimo, ne?«

18.000 neto znaša vaša mesečna plača, letna plača marsikaterega Slovenca ni tako visoka. Ste državni uslužbenec, tudi za vas naj bi veljal Lahovnikov zakon, nekakšna uravnilovka, ki preprečuje, da bi plače državnih uslužbencev poletele v nebo. Kako to, da ste torej vi lahko imeli takšno plačo?

Lahovnikov zakon še vedno velja za vse državne uslužbence. Vendar mi nikoli nismo bili državni uslužbenci. Moji neto prejemki v letu 2020 so bili 214.000 evrov, ta podatek je točen in javno objavljen v našem letnem poročilu. Vse moje plače so bile vedno javno objavljene. Od tega je 74.000 evrov moj fiksni letni prejemek, plača, ki jo imam v pogodbi. Tudi ta plača je dobra. Preostali prejemki, dve tretjini, pa so variabilni oziroma nagrada za uspešnost. Moja letna plača je neposredno odvisna od uspešnosti podjetja, tretjino dobim, ker sem predsednik uprave, in dve tretjini dobim, če in ko podjetje presega načrte, ki jih imamo zastavljene. Ti načrti so vezani na ciljno donosnost kapitala, ki ga imajo lastniki v našem podjetju.

Pa ste vedno, v vseh teh letih, presegali donose?

Ne, imeli smo leta, ko nam ni šlo dobro, in takrat je bila naša nagrada nič. Leta 2015 in 2016 so bili naši prejemki samo fiksna plača. Boljše ko nam gre, boljša je naša plača. Pa tudi – če bi zvišali ceno električne energije, na primer, bi bila moja plača višja, a tega ne storimo.

Torej iščete zaslužke na tujih trgih.

Tako je. Služimo z delovanjem na tujih trgih. Ko zaslužimo, najprej poskrbimo, da smo najcenejši v Sloveniji.

Ob napovedi višjih cen energentov ste res obljubili, da cen nekaj časa ne boste višali. Na podlagi česa?

Na podlagi odličnega poslovanja v tujini. To počnemo že od leta 2009, najprej pri elektriki, potem še pri zemeljskem plinu. Najprej poskrbimo za slovenska gospodinjstva, šele potem s tem, kar ostane, nagradimo sami sebe. Tega nam seveda ne verjamejo, a tako je. In vse to je preverljivo.

Ampak tega, da ste državna firma, pa niste zanikali.

Mogoče v tem trenutku, tehnično gledano, res, a verjamem, da je to zgolj začasno. Namreč, ustanovljeni smo bili kot zasebno podjetje. Nato smo leta 2006 postali pol – pol, pol zasebni kapital, pol država. Šele po letu 2017, ko je Petrol prodal svojo polovico, se je začel delež države povečevati. Od maja letos pa smo res brez zasebnih lastnikov.

Zakaj pa ste dopustili, da je država postala lastnica polovice vašega podjetja?

To se je zgodilo leta 2006. Močni smo bili v Avstriji in smo hoteli nekaj narediti za Slovenijo.

Čudno ...

Spet čudno, kajne? Nihče ne verjame. Čeprav vsi rezultati kažejo, da ima slovenski potrošnik od nas neposredne koristi. Ko poveš, da si želel nekaj dobrega, se ti vsi smejijo. V kakšnih časih živimo, ne? Očitno je prepovedano že razmišljati o tem, kaj šele, da si upaš to povedati.

No, ampak gotovo ste vedeli, da potem ne bo enako kot prej, da ste sklenili pogodbo »s hudičem«, če se lahko tako izrazim.

Ja in ne. Takrat je bilo ustanovljeno javno-zasebno partnerstvo. To je čisto v redu koncept in mi smo dokazali, da deluje. Država se ni kaj dosti vmešavala, letos maja so prvič aktivno posegli, češ, ne dovolijo, da bi ostali javno-zasebno partnerstvo. Mi se še vedno borimo za to, oni pa pravijo, da nam tega ne dajo. Uradno zaradi plače – in, mimogrede, moja pogodba in plača sta se včeraj iztekli. Po tej pogodbi sem prejemal plačo do včerajšnjega dneva. Uradno se bodo še vedno borili proti moji plači, ki je ni več.

Pravzaprav ste partnerstvo z državo začeli zaradi krške nuklearke.

Drži. Leta 2004 smo začeli ta posel, delovali smo na območju jugovzhodne Evrope in v Avstriji. Imeli smo znanje. Za rast smo potrebovali dostop do močnega proizvodnega vira, likvidnostne energije. Državi smo ponudili trženje tega vira. To je bila za nas vstopnica za slovenski trg. Postali smo močni in veliki na slovenskem trgu, to je bilo konec leta 2006, dobri dve leti pozneje, 2009, pa smo že zbili ceno energije v gospodinjstvih. Tako hitro je šlo, rasli smo s 50-odstotnim naklonom. Brez partnerstva z državo in dostopa do nuklearne energije ne bi mogli razviti slovenskega trga. Na mednarodnih trgih smo to povezavo tudi s pridom izkoristili. Prvo leto smo polovico električne energije dobili v nuklearki, polovico drugje.

Torej vam je tudi država dopuščala, da ste rasli?

Iz palčka smo naredili evropskega velikana. Hkrati pa smo poskrbeli, da smo v Sloveniji zbili cene elektrike in plina vsem drugim, in še smo bili boljši od njih. Zato pravim, da smo zgodba o uspehu. Ker smo na tej poti poskrbeli ne samo zase, za podjetje, ampak tudi za ljudi, odjemalce električne energije. Iz svojega lastnega nagiba. Ko smo prišli na trg za gospodinjstva, nas je politika napadla, na polno, da uničujemo državno premoženje.

Ker ste bili konkurenca drugim?

Seveda, ker smo postavili cene, ki jih drugi niso zmogli. Pa ne zaradi nuklearke, ampak ker smo specialisti za mednarodno trgovanje. Lani smo bili izbrani za drugega najuglednejšega trgovca z električno energijo v vsej Evropi. Premagujemo velikane. Zato si lahko privoščimo, da poskrbimo za slovenske odjemalce. Ko si najboljši na svetu, lahko družbi tudi vračaš.

Zakaj se vas hoče aktualna oblast znebiti? To podjetje vodite uspešno že več kot 15 let, z dobički, ki jih prinašate tudi v državno blagajno.

Se vam zdi, da v tej oblasti koga to zanima? Se vam zdi, da je ta oblast kjerkoli postopala po kriterijih uspešnosti? Zakaj jim grem na živce? Ker si upam govoriti o tem. Ker govorim o vrednotah trdega dela in zasebne podjetniške kulture. O vrednotah, ki jih politiki v resnici zlorabljajo za svoje osebne cilje. Prilastili so si desni prostor in vrednote, ki jih sploh ne živijo. Na živce jim grem, ker jim nastavljam ogledalo desnih, ne levih vrednot.

Desnih vrednot?

Mi v GEN-I živimo tudi vrednote desnice. Jaz z njimi nimam težav. Živimo vrednote, v katere verjamemo.

Katere pa so to?

Delaj trdo, bodi pošten, zasluži toliko, kolikor ti pripada, kar si zaslužil s trdim delom. Znanje zelo pomaga. (smeh) Ko zaslužiš dovolj, deli z drugimi. Davke plačuj v Sloveniji. Naše plače so trdo prigarane in zaslužene so izven Slovenije. In najprej smo jo podelili med vse Slovence, šele po tem imamo pravico do nagrade za uspešnost. A to je za lažne desničarje nepojmljivo. Da imamo zasebni kapital, je za desne politike nepojmljivo. Zasebna podjetniška kultura je gonilo gospodarskega napredka. Mi se obnašamo, kot da je podjetje zasebno, kot da je naš otrok, skrbimo zanj, da raste. Ker nam je toliko do njega. Vsem 500 zaposlenim. In hkrati puščamo vse dobičke državi. Nobena resna desna vlada se ne bi lotila uspešnega podjetja na tak način.

Kaj se bo zgodilo, če bodo na vaše mesto postavili manj sposobnega človeka?

Prišel bo nekdo, ki bo tukaj vedril, podjetje se bo peljalo po svoje. Ne bo se razvijalo, zamrznilo bo v času. GEN-I ne bo izkoristil zgodovinske priložnosti zelene preobrazbe. To je prvo tveganje, a zelo realno. Podjetje se ne razvija samo od sebe, razvija se, ko so zaposleni za to motivirani. Ljudje, ki jih bodo nastavili, bodo zaradi tega uslužni. In ko pride poslanec, ki ga pošlje vlada, jim bodo odprli vrata k denarju. To je scenarij, ki ga je javno razkril Tone Krkovič, in tudi ko ga je povedal meni, sem se mu smejal. Zdel se mi je naivno butast. Bil sem prepričan, da imamo tako trdno korporativno upravljanje, da ne more priti do sovražnega prevzema s strani politike. A ta načrt je očitno dobil pravo uho, zato imamo zdaj blokado in izsiljevanje s sodiščem. Ne moremo dovoliti, da samo zato, ker je neka politika trenutno na oblasti, v imenu države zlorabi in si prilasti to, kar smo mi ustvarjali 15 let. Temu se je uprlo celotno podjetje. Ali bomo uspešni? Bomo videli. Ali smo glasni? O, to bomo pa do konca.

Kaj pričakujete od razsodbe sodišča?

Računamo, da bo postavilo upravo. Danes je žal nimamo. Verjamem v pravno državo in zaupam v delo sodišča. Zato bo vsaka uprava boljša od te, ki bi nam jo namenila politika. Sodišče zagotovo ne bo nastavilo uprave, ki bi bila nedorasla in nezrela.

Tudi za vas pravijo, da ste politično nastavljeni.

Halo? Popolna hipokrizija desnih politikov. Leta 2002 sem ustanovil podjetje, 2004 sta se pridružila Istrabenz in Gorenje, 2006 se je pridružila država, ker smo jo povabili. Na oblasti je bila desnica, prva Janševa vlada. Potem me je nastavila desnica ali kako? Drugi pravijo, da me je nastavila Alenka Bratušek, a se datumi njene enoletne vlade niti približno ne ujemajo z mojimi mandati.

Če malo poenostaviva: GEN-I je bil vaš otrok.

Saj je še vedno, naš otrok, vseh zaposlenih.

Ampak potem ste ga dali v rejo državi.

Če se pohecava, v varstvo. Zdaj pa se je varuški malo zmešalo. In zdaj naj jaz dovolim varuški, da z našim otrokom počne, kar hoče. To podjetje ima samo eno vrednost – mi nimamo nobenega državnega premoženja, zemljiške rente, koncesije, nobenega vira, nimamo vode, obale na primer. Imamo pa znanje. Kako si lahko politika v imenu države lasti naše znanje? Ne more si ga. Naše znanje je naša last. Mi s tem znanjem ustvarjamo širšo družbeno korist, ki jo posredujemo naprej. Dobički končajo v državi. Dividende gredo državi, v proračun. A ne dovolimo si, da bi si kdo lastil naše znanje.

Pa verjamete v dober izid te tekme s politiko?

Nobena politika ni večna, jaz sem po naravi optimist. Prepričan sem, da je GEN-I najboljše energetsko podjetje daleč naokoli in da ker temelji na ljudeh, je neuničljivo. O tem sem prepričan. Če se bomo morali odpovedati razvoju, za šest mesecev, mogoče leto dni, je zadeva še rešljiva. Če se bo podjetje zamrznilo za dlje časa, bomo vsi skupaj našli drugega lastnika in uresničili naše načrte drugje. In tisti drugi lastnik zagotovo ne bo več država. Vsak dan dobivamo ogromno ponudb tujcev, da bi delali zanje. A mi smo ponosni, da živimo v Sloveniji, da tu plačujemo davke. Ponosni Slovenci smo, želimo in hočemo delati za Slovenijo. V nasprotju s to politiko, ki ni ne ponosna pa niti delati ne želi kaj dosti za Slovenijo.

Vsa plača ostane v Sloveniji. »Sem politično aktiven državljan. Vso svojo plačo bi si lahko izplačal v davčnih oazah in ne bi imel takšnega pogroma, kot ga imam zdaj. A rad imam našo državo in odločil sem se, da bom vse davke plačal tukaj. Hočem biti državljan Slovenije v vseh pogledih. Zato ne pristajam na to, da si kdo lasti to državo. Oni so samo politika, država smo mi. Jaz branim svoje podjetje pred škodljivo politiko. To podjetje pridodaja k državi. Politika nas ne bo uničila. Politika ni enako država.«

Načrt o razogljičenju. »Naš načrt pravi, da leta 2035 v Sloveniji ne sme biti nobenega fosilnega vira. Naša odgovornost je, da bo tretjina deležev prišla iz obnovljivih virov, konkretno iz sonca. Pet let se že ukvarjamo s tem. Naša rast na tem področju je 50 odstotkov na leto. Sončne elektrarne, majhne, velike, srednje. Mi jih financiramo brez obresti, postavimo, zavarujemo, vzdržujemo. V Sloveniji, Hrvaški in Makedoniji, v načrtu je vsa jugovzhodna Evropa. Politika nam je letos že trikrat zavrnila ta strateški načrt. A mi se ne damo.«