Zadnji epidemiološki podatki

"Ali smo tu ali tu?" Da bomo vedeli, kje smo, bo treba počakati še nekaj dni

S.R.
21. 11. 2021, 09.42
Posodobljeno: 21. 11. 2021, 10.53
Deli članek:

Kot v zadnjih dnevih opozarja stroka, se Slovenija trenutno nahaja nekje na vrhu četrtega vala epidemije. Bo sledil tudi obrat navzdol? Kakršne koli ocene so nehvaležne.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo v Sloveniji včeraj odkrili 2245 novih primerov okužbe s sars-cov-2. Delež pozitivnih testov je bil znova visok, kar 47,4-odstoten, a zaradi sprememb zlasti pri samotestiranju ni več primerljiv s preteklimi podatki. Prejšnjo soboto je bilo sicer potrjenih 2365 novih primerov okužbe, delež pozitivnih testov pa je bil 44,2-odstoten. Pri NIJZ ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 44.629 prebivalcev.

Po podatkih vlade se je v slovenskih bolnišnicah danes zjutraj zdravilo 1126 covidnih bolnikov (včeraj 1106), od katerih jih je 269 potrebovalo intenzivno terapijo (včeraj 266). Najmlajši bolnik na navadnih oddelkih je star komaj 10 let, najmlajši na intenzivni negi pa 29 let. V zadnjem dnevu je umrlo 19 covidnih bolnikov.

Kot je znano, se bo v Avstriji jutri ustavilo javno življenje, država se je namreč odločila za "lockdown." Slovenija se je na drugi strani odločila, da poskusi srečo z razmeroma blagimi ukrepi. Kot je na Twitterju pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta, bomo v "par tednih videli primerjavo učinkovitosti slovenskih in avstrijskih ukrepov." Dodal je, da nam "potek cepljenja ne gre v prid." 

Janez Žibert, profesorjem na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani, je medtem prav tako prek Twitteja objavil scenarije modelske napovedi nadaljnjega gibanja epidemije. "Ali smo tu ali tu?" se je vprašal in poudaril, da bo treba za odgovor počakati še nekaj dni. Rdeča in oranžna krivulja, ki sta prikazani na spodnjem grafu, pomenita heterogeno ali homogeno širjenje okužbe, od česar je odvisen tudi nadaljnji potek epidemije. Heterogeno širjenje (označeno z oranžno) pomeni neenakomerno hitro širjenje ob različnih časih, katerega posledica je lahko plato. "Upam, da smo res na vrhu in bo šlo samo še dol," je pojasnil Žibert, ki je o modeliranju epidemije izčrpno spregovoril za tiskano izdajo našega časnika.

NIJZ
Zadnji podatki o epidemiološki sliki v Sloveniji.