SAMOTESTIRANJE OTROK

Janković: Krek in minister Poklukar se strinjata s testiranjem doma

Žiga Kariž
16. 11. 2021, 12.38
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 15.59
Deli članek:

Zoran Janković je včeraj na Milana Kreka, ministra Poklukarja in ministrico za izobraževanje Simono Kustec naslovil prošnjo, da bi učencem prve triade omogočili samotestiranje doma.

Reuters
Se bo prva triada testirala doma?

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je včeraj na prvega moža NIJZ Milana Kreka, ministra za zdravje Janeza Poklukarja in ministrico Simono Kustec naslovil prošnjo, da bi učencem in učenkam prve trijade omogočili samotestiranje doma in nošnjo mask iz blaga. Kot je povedal na tiskovni konferenci, naj bi se tako Milan Krek, kot minister Poklukar s predlogom strinjala. Tudi ministrica Simona Kustec naj bi obljubila, da bo predlog upoštevala. 

Starši najmlajših učencev in učenk imajo namreč številne pomisleke v povezavi s samotestiranjem. Slednje bi namreč glede na obstoječ odlok vlade potekalo v nasprotju z navodili proizvajalcev hitrih testov, ki zapovedujejo, da mora otrokom pri samotestiranju pomagati odrasla oseba. 

Župan Janković je povedal, da je direktor NIJZ Milan Krek takšen način testiranja pozdravil, ob tem pa na starše naslovil prošnjo: "Naj starši za božjo voljo ne goljufajo."Minister za zdravje Janez Poklukar je po besedah Zorana Jankovića zagotovil, da se strinja s testiranjem otrok doma, a da mora tak predlog podati ministrica Simona Kustec. Slednja naj bi zagotovila županu, da bo njegov predlog (u)slišan.

STA
Otroci, starši in ravnatelji čakajo na Simono Kustec.

Vse oči so sedaj uprte v ministrico Simono Kustec, ki je danes dopoldne v nagovoru starše pozvala naj spoštujejo vladni odlok. Dopoldne je potekal tudi sestanek med ministrico in ravnatelji in ravnateljicami šol, kjer pa kot kaže ni bilo bistvenega napredka. Govorili smo z Gregorjem Pečanom, ki nam je povedal zgolj, da odgovorov na številna vprašanja niso dobili, ravnateljica Osnovne šole Franceta Bevka Barbara Kampjut pa je bila po sestanku potrta do te mere, da nam izjave niti ni želel dati. Dejala je le, da se počuti strto in kot bi ji kdo odrezal krila. 

Sprememb (še) ne bo

Govorili smo tudi z Alešem Žitnikom, ravnateljem Osnovne šole Franceta Prešerna iz Kranja, ki nam je povedal, da so Ravnatelji na sestanku z ministrico, prvim možem NIJZ Milanom Krekom ter Branimirjem Štrukljem govorili tudi o možnosti samotestiranja doma in maskah iz blaga, vendar odgovorov niso dobili. »Meni je jasno, da se odlokov ne spreminja kar tako in da se nič ne bo zgodilo čez noč. Nam trenutno ostane le to, da se pripravimo na ta prvi dan in ga poskusimo izpeljati najbolje kar se da,« nam je povedal. Kot pravi so poskušali z odgovornimi spregovoriti o možnosti testiranja otrok v domačem okolju, a so bili deležni le zelo dolgega monologa s strani Milana Kreka. Nina Triller, ravnateljica osnovne šole Kolezija, nam je povedala, da po
odzivih na sestanku sodeč meni, da ravnatelji niso zadovoljni z izidom sestanka in da še vedno nimajo odgovorov na najbolj pereča vprašanja, ki se nanašajo na izvajanje odloka, na pravne podlage za ukrepe in predvsem na samo organizacijo dela v šolah. Ob tem je poudarila, da bodo ravnatelji spoštovali zakone in odlok. »Zavedamo se resnosti situacije. A hkrati smo pravočasno želeli opozoriti, kje se stvari lahko zapletejo. Prosili smo ministrstvo, naj se prva triada izloči iz testiranja v šolah in da naj takšno testiranje otrok ostane v domeni staršev, a smo bili deležni zgolj pojasnila, da je odlok sedaj takšen, kakršen je.«

Sašo Švigelj
Zoran Janković je včeraj želje šolnikov, staršev in otrok prenesel odločevalcem.

Hibridni pouk

Z ravnatelji smo govorili tudi o tem, kaj se bo zgodilo z otroki, katerih starši soglasja za samotestiranje ne bodo podali. Izvedeli smo, da so navodila ministrstva, da se tem otrokom vstopa v šolo ne sme dovoliti. Za tiste, ki so se odločili, da se bodo otroci šolali na daljavo, naj bi potekal tako imenovani »hibridni pouk«, kar pomeni, da bodo preko spletnih učilnic, oziroma aplikacij kot sta zoom in microsoft teams, spremljali pouk v učilnici, interesnih dejavnosti in pouka telesne vzgoje pa za njih ne bo. Kot nam je povedal Aleš Žitnik, ravnatelj OŠ Franceta Prešerna iz Kranja, tak način pouka za tiste, ki so odsotni izvajajo že sedaj, tako da pri njih ne bo večjih težav. »Je pa naša tehnična opremljenost skromna, tako da bo pouk za tiste doma zagotovo okrnjen,« nam je pojasnil.