Epidemija sars-cov-2

Poklukar: Poteka največja mobilizacija v zdravstvu v zgodovini Slovenije

S.R.
16. 11. 2021, 12.16
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 12.59
Deli članek:

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci spregovoril o aktualnih razmerah, povezanih z epidemijo covida-19. Poudarek je bil seveda na razmerah v bolnišnicah.

Bobo
Janez Poklukar

Po navedbah Poklukarja pri izvajanju pogoja PCT še vedno nismo dosledni, zato je vse delodajalce pozval, naj se delo kolikor je to mogoče organizira od doma.

Slovenija se je znašla v primežu koronavirusne katastrofe, saj bolnišnice v zadnjem obdobju pokajo po šivih, podatki o epidemiološki sliki pa v teh dneh znova ne obetajo nič kaj dobrega. Včeraj smo denimo znova potrdili več novih primerov okužbe s sars-cov-2 kot teden pred tem, bolnišnice se še naprej polnijo s covidnimi bolniki, odgovorni pa praktično iz dneva v dan povečujejo kapacitete, a vse to gre na račun drugih zdrastvenih dejavnosti, s tem pa drugih bolnikov.

Kot je pojasnil Poklukar, so zdaj aktivirali vseh 288 predvidenih kapacitet na enotah za intenzivno nego, s tem pa po njegovih besedah prehajamo na maksimalno količino obravnav, ki jih premoremo, da je standard še zadovoljiv. V kolikor bodo te kapacitete presežene, se bodo uvedle izredne razmere, kar pa bo pomenilo, da bolniki sicer bodo obravnavani, a bo standard obravnave precej nižji. To bo veljalo tako za covidne kot necovidne bolnike. Poklukar je še dejal, da že v tem trenutku na eni strani komaj rešujejo življenja, na drugi strani pa rešujejo vse nujne primere. "Vsi nenujni posegi so odpovedani ali pa se odpovedujejo," je pojasnil ter dodal, da trenutno poteka največja mobilizacija zdravstvenih kadrov v zdravstvu v zgodovini Slovenije. Po njegovih ocenah bodo v primeru, ko bo število 288 intenzivnih postelj preseženo, za izpolnitev kapacitet potrebovali vsaj še 120 medicinskih sester za delo na enotah za intenzivno nego in od 20 do 25 zdravnikov. Če bi presegli vse razpoložljive kadrovske vire v Sloveniji, ostajata še dve možnosti, in sicer pošiljanje bolnikov v tujino ali pa pomoč zdravstvenega kadra iz drugih držav. Poklukar je pojasnil, da dogovori še potekajo in da sta trenutno odprti še obe možnosti, pri čemer je opozoril, da je epidemija v vzponu tudi v večini sosednjih držav.

Minister je spregovoril tudi o včerajšnji situaciji v celjski bolnišnici, ko je po navedbah zdravnika Federica Potočnika pri nas že zmanjkalo postelj za intenzivno nego. Poklukar je dejal, da je lahko včerajšnji dogodek v poduk vsem Slovencem. Intenzivne postelje so bile po njegovih besedah še na voljo, a se je pojavila težava zaradi pomanjkanja kadra. Zaradi nenadnega porasta covidnih bolnikov, ki so potrebovali intenzivno terapijo, so morali namreč poklicati dodatne kadre, ki so bili v pripravljenosti doma.

Dober odziv

Poklukar je vse, ki so za to usposobljeni, pozval k pomoči. To je možno preko združenj, organizacij ali pa bolnišničnih covid koordinatorjev. Po njegovih navedbah jim najbolj primanjkuje medicinskih sester, zlasti tistih, ki so kadar koli delovale na enotah za intenzivno nego ali v operacijskih dvoranah. Bolnišnice so že zaprosili, da kontakte 15 covid koordinatorjev tudi javno objavijo na svojih spletnih straneh.

Kot je še pojasnil minister, se je na pozive v prvem krogu odzvalo približno 130 zasebnikov in koncesionarjev, pozitivni so tudi odzivi šolstva, kjer je na pomoč priskočilo 40 študentov medicine ter najmanj 260 dijakov in študentov zdravstvenih srednjih šol in fakultet. Kot smo že poročali, je 20 zdravstvenih delavcev zagotovila tudi vojaška zdravstvena enota, Rdeči križ pa jih je dal na voljo 120. Na podlagi sklepa vlade za aktivacijo kadrovskih zmogljivosti civilne zaščite jih je v pripravljenosti 116.