Astro

Spoznajte veliko zmoto, ki uničuje partnerstva

Manca Razboršek
16. 11. 2021, 12.00
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 12.28
Deli članek:

Naša kultura je zgrajena na mitu romantične ljubezni, ki nam vsiljuje predstavo, da nekje na nas čaka tisti pravi, ki nas bo prebudil in odrešil, kot to naredijo princi v pravljicah, ter bomo z njim živele srečno do konca svojih dni.

dreamstime
ljubezenski par

Mit nakazuje, da bo ta nekdo, ki nas bo rešil, prišel od zunaj in nas odrešil lastne bede, dolgočasja, težav ter nas povzdignil na nivo blažene sreče in neizmernega blagostanja.
Resnica je, da nas nihče na tem svetu ne more rešiti naših notranjih praznin in ni partner tisti, ki nam prinaša srečo ter veselje v življenje. Si lahko zamislite, kakšna pričakovanja do partnerja ustvarjate, kadar mislite, da je njegova naloga, da zapolni praznino, ki jo čutite znotraj sebe?! Kadar od partnerja pričakujete, da vas dopolni, da zapolni tisto, česar sami ne zmorete, mu nalagate ogromno breme, ki bo prej ali slej postalo zanj pretežko.

VAŠE NALOGE
Že samo dejstvo, da bi vas moral partner dopolnjevati, nakazuje, da nosite v sebi prepričanje, da niste popolni. Da vam nekaj manjka. Zato potrebujete partnerja, da to zapolni. Zapolnitev notranje praznine, zdravljenje ranjenosti in prevzemanje polne odgovornosti za svojo čustveno dobrobit je vaša naloga.
Notranje hrepenenje, ki ga čutite po nekom, ki bi vas dopolnil, je kazalec, da niste v stiku z vsemi deli sebe. Nihče na svetu vas ne more osrečiti. Nihče na svetu vas ne more brezpogojno sprejeti in ljubiti. Nihče na svetu vam ne more ponuditi varnosti. Vse to je vaša naloga. Sami odkrijte, kaj vas osrečuje, sami sebe imejte neskončno radi in se sprejmite točno takšne, kot ste, sami poskrbite za občutke varnosti.
V vsakem razmerju obstajajo tri stopnje, ki nas vodijo od odvisnega partnerstva v pravo intimno ter izpolnjujoče partnerstvo. Kadar od partnerja pričakujemo, da nas bo dopolnjeval, smo šele na prvi stopnji.

V ZAČARANEM KROGU
Prišli smo do pomembnega razumevanja tradicionalne vloge ženske in moškega, ko sta moška in ženska vloga med seboj soodvisni. To soodvisnost smo prenesli tudi na čustveno raven – potrebujemo drug drugega, da nam zagotovi varnost, izpolni čustvene potrebe, nadomesti manjkajočo starševsko ljubezen. In tako partnerja na prvi stopnji ostajata skupaj zaradi strahu, da njune potrebe ne bodo več zadovoljene, če gresta narazen.
Trudita se, da izpolnjujeta pričakovanja drug drugemu. Ko ta pričakovanja niso izpolnjena, pa kuhata zamero, zapirata srce, ustavljata pretok energije ljubezni ter se čedalje bolj oddaljujeta eden od drugega. Iščeta nekaj drugega, kar bi zapolnilo prostor, ju dopolnilo. Začarani krog.

LJUBITE SE
Ko znotraj sebe začutite celostnost, ko ste tako zelo samostojni, da ne potrebujete več nikogar, se zgodi čudež, ki v vaše življenje pritegne partnerja ali že v obstoječem partnerju prebudi tisti del, ki to celostnost predstavlja. Ni vas več strah, da bi odšel in vam karkoli odnesel. Ne potrebujete ga več, da bi vas dopolnil, ker ste že polni in celostni. Skupaj lahko praznujeta to polnost, jo častita in negujeta. Ustvarjata izpolnjujoče razmerje.
Prvi korak do izpolnjujočega razmerja je zato ozdraviti najpomembnejše razmerje, ki ga imamo v življenju: razmerje s sabo. Odkriti, kje je praznina, kje je notranja potreba po zunanji zadovoljitvi, spustiti se v svoje globine ter se vzljubiti. Kako? Poti in načinov je mnogo in od vas je odvisno, katero boste začutili in izbrali. Prosim vas samo, da sledite temu, kar čutite. In da se imate radi.