Astro

Bolj kot to, kaj jemo, je pomembno, kaj »žre« nas

Monika Krt
16. 11. 2021, 10.10
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 10.42
Deli članek:

Že nekaj časa se ne počutite v redu. Niste zadovoljni s svojim življenjem, prevzemata vas žalost in depresija.

pixabay
ženska

Imate občutek, da so se poigrali z vami, da svet ni pravičen, čeprav želite vsem samo dobro? Samo da bi drugi bili srečni, saj bom takrat tudi jaz. Pa bom res? Nekaj vas stiska v prsih …
Vsa čustva so enako pomembna, tako »dobra« kot »slaba« (bolj pravilno bi bilo reči čustva z nižjo in visoko vibracijo). Nekatera so družbeno bolj sprejeta, druga manj. Današnja družba namreč narekuje, da smo nenehno dobre volje, srečni, sprejeti, zadovoljni. Vseeno pa ni vedno tako in kmalu se lahko zagozdimo v svojih čustvih nelagodja, strahu, nesprejetosti, nezadovoljstva, obupa, žalosti, ljubosumja, teh čustev pa pogosto ne znamo predelati, sprejeti in spustiti naprej.
Energija čustev tako vpliva na naše možgane, ki sproščajo nevropeptide, ki po krvi potujejo do vseh celic našega telesa. Nevropeptidi vplivajo na naš živčni sistem, ki je zelo povezan z delovanjem hormonskega in imunskega sistema.
Bolečina, ki jo povzročajo čustva, je energijsko tako močna, da se v fizični obliki preobrazi v bolezen, tumor, v še več bolečine. Čustvena napetost se kaže v pljučih in debelem črevesju.

Podporni krog
V taoizmu poznamo gradilni krog petih elementov: les, ogenj, zemlja, kovina in voda, v katerem vsak element podpira naslednjega kot mati otroka. Vsak element vsebuje svoj votli in polni organ, čutilo, barvo, okus, vonj, letni čas, pozitivna in negativna čustva, zvok … Ko dajemo podporo določenemu organu z zvokom, barvo, mehansko in vibracijsko energijo masaže, vplivamo tudi na čustva, ki jih ta organ podpira.
Prsi so neposredno povezane s pljuči, kožo in debelim črevesjem, saj se uvrščajo v element kovine. Žalost in depresija zavirata delovanje črevesja, kar se lahko izrazi kot zaprtost. Ko smo žalostni in depresivni, naša drža ni pokončna, sključeni smo in to nam onemogoča polni vdih. Z dihalnimi vajami bogatimo telo s kisikom, ga polnimo z zaupanjem, optimizmom in zadovoljstvom. Prav tako moramo telesu omogočiti, da izloči vse, česar ne potrebuje več.

Nadzorni krog
Poleg podpornega poznamo tudi nadzorni krog. Če bi bila »mama« (organ) preveč avtoritativna do »otroka«, priskoči na pomoč »babica«. Elementu kovini je »babica« element ognja (srce, tanko črevo). Tanko črevo nadzira prebavljanje hrane, prav tako pa tudi čustev. Bolj kot to, kaj jemo, je pomembno, kaj nas »žre«. Tanko črevo bo tako čustva zadrževalo toliko časa, dokler se ne bo počutilo varno, da jih sprosti.

Obvladovanje čustev
Masaža notranjih vitalnih organov (chi nei tsang), predvsem čustvene napetosti, ki je v obliki vozličkov v tankem črevesju, večini ljudi omogoča sprostitev skozi debelo črevo. Zaprtost popusti in žalost v pljučih izgine z masažo celotnega debelega črevesja, pljučne prepone ter točk v rami, kjer se ključnica dotika ramenskega sklepa.
Masaža tok sen z lesenimi kladivi in klini sprošča napetosti med rebri ter na prsih z mehaničnimi in zvočnimi vibracijami. Masaža je lahko zelo čustvena, saj lahko sproži jok in hlipanje, ki smo ga dolgo zadrževali v sebi.
Obvladovanje čustev, predvsem dovoliti sebi čutiti in izražati čustva, je pomembno za normalno funkcioniranje telesa, ne glede na to, ali gre za družbeno sprejeta ali manj sprejeta čustva. Z obvladovanjem svojih čustev obvladujemo tudi stres, ob čemer nam pomagajo dihalne vaje, taoistična vaja notranjega nasmeha, meditacija, sproščanje, masaža chi nei tsang in samomasaža, vaja šestih zdravilnih zvokov, počitek itd.

Posnemajmo žival
Ena od vaj, ki jo še posebej priporočam ženskam, a obstaja tudi moška različica, je vaja jelen. Stari taoisti so z opazovanjem živali poskušali njihova dejanja vnesti v svoje življenje. Jelen velja za močno žival, polno spolne energije. Moč črpa iz Zemlje s stiskanjem zadnjičnih mišic ter mišic presredka. Če opazujete jelena, boste ugotovili, da tudi med pašo stiska anus. 

profimedia
jelen

Vse o vaji jelen si lahko preberete na povezavi: Skrivnosti taoistov ...

Z vzdrževanjem višje vibracije čustev vplivamo na telo: prijaznost ohranja zdrava jetra, ljubezen, sreča in spoštovanje krepijo naše srce, pravičnost in odprtost pomirjata želodec, pokončnost, poštenost in pogum krepijo pljuča, debelo črevo in kožo, blagohotnost pa dviguje našo življenjsko energijo v ledvicah. S tem pridemo do zaključka, da so naša čustva veliko bolj pomembna za dobro delovanje našega telesa, kot bi si mogoče mislili, zato posvetimo nekaj svojega časa razmisleku o tem, katera čustva je vredno držati v sebi in katera je bolje spustiti.