Novim izzivom naproti

Rumpf z blagovnih rezerv naravnost v ihansko prašičerejo?

R.T.
16. 11. 2021, 10.09
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 12.44
Deli članek:

Po včerajšnji dopisni seji vlade Janeza Janše spremembe doživlja tudi zavod za blagovne rezerve.

STA
Tomi Rumpf odhaja v prašičerejo.

Vlada je namreč s položaja razrešila direktorja Tomija Rumpfa, ki je vajeti zavoda kot vršilec dolžnosti aprila lani prevzel od Antona Zakrajška. Aprila letos je bil nato na čelo zavoda imenovan za štiriletni mandat, pri čemer je imel v bitki za položaj le enega tekmeca, zadnje leto najbolj znanega slovenskega žvižgača Ivana Galeta, nekdaj Zakrajškovega namestnika, ki je javnosti razkril sume nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme.

Janševa vlada je Rumpfa včeraj sicer razrešila na njegovo lastno željo, 11. novembra je namreč podal odstopno izjavo in s tem zahtevo za razrešitev. Vlada je zaradi zagotovitve nemotenega delovanja zavoda že imenovala novega vršilca dolžnosti. Začasnega rešitelja je našla v Andreju Kužnerju, ki položaj vršilca dolžnosti prevzema danes in ga bo opravljal do imenovanja novega direktorja oziroma največ leto dni.

In kakšen je razlog za odstop Tomija Rumpfa, ki velja za kader iz kroga ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška? Kot je že na začetku meseca poročal časnik Delo, naj bi Rumpf postal direktor največjega prašičerejskega podjetja v Sloveniji Farme Ihan, davnega leta 1959 ustanovljene prašičje farme, ki je sicer v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank. Farme Ihan se ponašajo tudi s svojo selekcijsko farmo s plemenskimi živalmi, letno pa vzredijo več kot 80.000 tekačev, prašičev od odstavitve do desetega tedna starosti.