Spreminjanje pravil

Ko se osnovnošolci usedejo za klop, smejo sneti masko, kot v gostilni

G.G.
16. 11. 2021, 08.58
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 09.04
Deli članek:

Tudi v Avstriji občasno presenečajo s hitrimi spremembami ukrepov in priporočil v boju zoper koronavirus.

Profimedia
Prizor iz šola na Dunaju.

V ponedeljek je v veljavo stopilo pravilo, da so za vse šolarje obvezne maske tipa FFP2. Starši so negodovali, ker je v trgovinah in lekarnah zmanjkalo teh mask. Sledila je sprememba. Šolska oblast je odredila, da so za nižjo stopnjo osnovne šole dovolj navadne maske, za ostale pa ostajajo FFP2 obvezne. V Avstriji, ki velja za zgled pri uvajanju mask in samotestiranja v šolah, pa obstaja ena zanimivost. Ko se osnovnošolci usedejo za svojo klop, smejo sneti masko, kot je navada v lokalih in restavracijah. V Sloveniji zaenkrat le v lokalih, v razredih pa še ne, vendar pri nas še ni bilo obveznega testiranja.

V avstrijskih šolah bodo dva tedna testiranje vseh učencev, tudi cepljenih in prebolelih, izvajali najmanj trikrat tedensko, od tega mora biti vsaj en test PCR. Otrok, mlajših od 12 let, v Avstriji z izjemo Dunaja zaenkrat ne cepijo.

V Sloveniji se bo v sredo začelo obvezno samotestiranje učencev, kar med nekaterimi starši, ki ne razumejo kritičnosti razmer v Sloveniji in osnov širjenja koronavirusov, povzroča razburjenje. Kdor se ne bo testiral trikrat tedensko, se bo lahko šolal na daljavo.