URADNIŠKI SVET

Kadrovski fiasko ministrice za izobraževanje Simone Kustec

Roman Tomac
16. 11. 2021, 10.50
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 10.50
Deli članek:

Ne le da ministrici za izobraževanje, znanost in šport nikakor ne uspe pomiriti staršev, učiteljev in ravnateljev, ki zaradi pomanjkljivo spisane okrožnice protestirajo zaradi izvajanja samotestiranja otrok, ki jim ga nalaga ministrstvo: Simona Kustec je dobila zaušnico tudi od uradniškega sveta, ki je raztrgal njen predlog kandidata za generalnega direktorja direktorata za investicije na ministrstvu. Tako slabega predloga pred uredniškim svetom menda v vsej njegovi zgodovini še ni bilo na mizi.

STA
Na vprašanje, kdo bo vodil direktorat za investicije, se po naših informacijah že nekaj dni zaman išče odgovor v krogu ministrice Kustečeve, ki jo čez tri dni v državnem zboru čaka druga interpelacija.

Ministrica Simona Kustec se je naposled pojavila v javnosti, kjer je ni bilo vse od začetka šolskega leta. Medtem ko je v piarovsko postavljenem intervjuju za provladni Siol napovedala, da bo interpelacijo izkoristila tudi za besedo, dve o vlogi in pomenu žensk v politiki, je za oddajo Politično navrgla, da se ne more klonirati in mora opravljati tudi delo v okviru mednarodnih dejavnosti države. S tem je odgovorila na opazko voditeljice, da jo pogrešajo tako starši kot učitelji in ravnatelji. A odsotnost Kustečeve, drastično poslabšanje dialoga ministrstva s stroko in sindikati pod njeno taktirko ter po besedah ravnateljev sila nekakovostno organiziranje (spletnih) srečanj z njimi niso poglavitni grehi ekipe, ki trenutno vodi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

GLAVNI PROBLEM – KADROVANJE

Glavna težava, ki je z ekipo novopečene ministrice 14. marca lani prišla na ministrstvo, je kadrovanje. Kustečeva je kmalu po prevzemu funkcije začela s totalnim čiščenjem kadrov, ki jih je na ministrstvo povabil prejšnji minister Jernej Pikalo. Generalna direktorica direktorata za visoko šolstvo Jana Javornik in generalni direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Anton Baloh, ki sta med zaposlenimi na ministrstvu in v širši resorni stroki imela zelo velik ugled, prav tako sta se kot izjemno proaktivna uradnika izkazala v prvih mesecih pustošenja novega virusa po državi lani, sta morala svoji delovni mesti prepustiti Francu Janžekoviču, profesorju z mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko, in Heleni Kujundžić Lukaček, nekdanji mariborski podžupanji iz SMC. Janžekoviča je kot svojega tesnega sodelavca na ministrstvo pripeljal aktualni državni sekretar MIZŠ Mitja Slavinec (SMC), ki je do začetka funkcije na MIZŠ februarja letos opravljal službo dekana omenjene mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko, katere tajnik je bil Boris Munišič, aktualni vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za investicije na MIZŠ. In zapletlo, po naših informacijah celo zelo zapletlo, se je ravno pri Munišiču.

PRELAGANJE ODGOVORNOSTI

Boris Munišič, ki mu je ministrica že dvakrat podaljšala vedejevstvo, po naših informacijah ne le da ne obvlada materije in delovnih nalog, ki mu jih nalaga vodenje direktorata, pod katerega spadata dva sektorja (sektor za investicije v predšolsko in šolsko infrastrukturo ter sektor za investicije v visokošolsko in znanstveno infrastrukturo): Munišič naj bi svoje poslanstvo na ministrstvu povsem prilagodil oziroma v celoti prenesel na državnega sekretarja v premierjevem kabinetu Marjana Dolinška, ki je v resnici prvi človek investicij na MIZŠ. O tem, da je Dolinšek podpisnik praktično vseh investicij, ki si jih je v tem mandatu zadalo vodstvo ministrstva, smo sicer že pisali (Dolinšek je podpisal 46 dokumentov v vrednosti 160 milijonov evrov).

VPRAŠANJA NA MIZI URADNIŠKEGA SVETA

Sašo Švigelj
Kadrov, ki jih je na ministrstvo povabil prejšnji minister Jernej Pikalo, skoraj ni več.

O primernosti oziroma neprimernosti kandidata, ki ga nato minister imenuje (ali ne imenuje) na pozicijo generalnega direktorja nekega direktorata, odloča samostojni in neodvisni uradniški svet, ki je bil z zakonom o javnih uslužbencih ustanovljen z namenom depolitizacije državne uprave in zagotavljanja najvišje stopnje strokovnosti ter neodvisnosti uradnikov na najvišjih položajnih uredniških delovnih mestih (generalnih direktorjev, generalnih sekretarjev, predstojnikov organov v sestavi ministrstev, predstojnikov vladnih služb in načelnikov upravnih enot). Ali je uradniški svet oziroma natečajna komisija, ki jo je svet imenoval, da pretrese predlog Simone Kustec, ki za generalnega direktorja direktorata za investicije predlaga Borisa Munišiča, ki mu je doslej že dvakrat podaljšala vedejevstvo in mu ga več ne sme podaljšati, imel na mizi tudi poslansko vprašanje prvaka SNS Zmaga Jelinčiča izpred pet mesecev, v katerega je poslanec med drugim zapisal, da »zaposleni Boris Munišič zagotovo ne ravna vestno pri svojem delu«, ne vemo. Nam je pa uspelo izvedeti, da je natečajna komisija kandidata Kustečeve soglasno označila kot povsem nesposobnega za opravljanje funkcije, ki jo Munišič, sicer stoodstotni lastnik in direktor družbe Davko, d. o. o., kot vršilec dolžnosti opravlja od marca letos. Glede na to, da mu Kustečeva ne sme več podaljšati vedejevstva, prav tako ne sme ravnati v nasprotju z uradniškim svetom oziroma z njegovo komisijo, se pojavlja vprašanje, kdo bo v prihodnje vodil tako pomemben direktorat, kot je generalni direktorat za investicije na šolskem ministrstvu.