POGOJ PCT

Poštarski sindikat poziva h kršenju odloka glede preverjanja PCT

Luka Tetičkovič
11. 11. 2021, 09.54
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 16.18
Deli članek:

Če bi poštarji sledili vročanju pošiljk ob pogoju PCT bi z delom končali pozno zvečer.

Pošta Slovenije
Poštarji vsak dan delajo nadure, pogosto menjujejo rajone, prostih nimajo niti sobot.

Sindikat poštnih delavcev (SPD) je vlado, pristojna ministrstva in vse poslanske skupine obvestil, da nameravajo kršiti ta teden sprejeti vladni odlok. V nos jim gre v točki, kjer določa, da morajo poštarji ob vročanju pošiljk preverjati pogoj PCT, sicer ne smejo vročiti pošiljke.

"Tega ne delamo, saj bi to bistveno podaljšalo naš delovni čas, ki se konča, ko opravimo dostavo vseh pošiljk,« so zapisali v odzivu.

Če morajo še preverjati PCT bodo delali pozno v noč in to v zimskem času, ko so zaradi bolniških odsotnosti kadrovsko podhranjeni.

»Ne gre za to, da se ne bi zavedali resnosti epidemije, saj smo v preteklih epidemičnih valovih v dialogu z delodajalcem znotraj podjetja uveljavljali številne preventivne ukrepe za obvladovanje tveganj okužbe z novim koronavirusom,« pravijo in opozarjajo, da epidemija ni razglašena, zato ne morejo izvajati brezkontaktnega vročanja ali pa knjiženih pošiljk puščati strankam brez podpisa. Od njih se torej ne zahteva, naj se ukvarjajo s preventivo, temveč se od njih pričakuje, naj se ukvarjajo s formalnim izpolnjevanjem pogoja PCT.

Bobo
Poštar bi moral zdaj preverjati še pogoj PCT.

Odločbo o karanteni lahko vročijo brez PCT

Opozorjajo na okoliščino, da je med izjeme za vročanje brez pogoja PCT uvrščeno vročanje odločb o karanteni okuženim osebam, s čimer bodo poštarji seveda nadaljevali. SPD je tako prišel do zaključka, da je inšpektorjem bolj pomembno formalno izpolnjevanje pogoja PCT kot sama varnost in zdravje delavcev.

Poštarji so tudi postavljeni v izjemno čudno situacijo, saj je iz stališča delodajalca dovolj, če se samotestirajo, stranke na terenu pa lahko od njih zahtevajo pogoj hitrega antigenskega testa, torej takšnega opravljenega na testni točki.

Inšpektorje bi želeli videti tudi v drugih primerih

Ob tem pa vlado opozarjajo še na to, da so inšpektorji prišli na teren preverjati nekaj dni star odlok, medtem ko jih prej ni bilo 20 let in več, da bi preverili kršitve pravic delavcev, ki niso skladne z zakonodajo. Svet delavcev Pošte Slovenije je že marca podal prijavo na delovni inšpektorat zaradi vprašljive zakonitosti sistema poštnih podizvajalcev, a zadeva še nima epiloga. »Očitno so vse prijave in celo kršitve zakonov sprejemljive, razen v primerih, ko politika ’pritisne’ na inšpektorje,« se sprašujejo v SPD.

Poštarjem bodo zagotavljali pravno varstvo

»Ob tem javnem sporočilu v SPD prevzemamo vso odgovornost za to odločitev in bomo delavcem nudili tudi vso pravno zaščito. Pričakujemo, da se bo našemu pozivu pridružil tudi drugi sindikat,« so še zapisali.