hrastnik

Izdajala sta se za komunikacijska delavca, takšnih tatvin je vse več

P.T.
11. 11. 2021, 08.58
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 11.06
Deli članek:

Policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena dopoldan v Hrastniku.

Profimedia
Slika je simbolična.

Včeraj je v Hrastniku neznani storilec na domu zamotili starejšo žensko, s  pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili gotovino in nakit in tako lastnico oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z osebnim avtom bele barve. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. 

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš,  ki  jih  storilci  izvršujejo  na  zelo  prefinjen  in pretkan način, oškodovance  pa  zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo,  da  so  bili  okradeni. O omenjenih  dogodkih  smo že večkrat poročali  tudi  v  medijih,  vendar  opažajo  da so ljudje še vedno premalo previdni  ali  pozorni  do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji,  bodisi  da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove  daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih  tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo  odsotnost  takrat  izkoristijo  drugi  storilci in v času pogovora vstopijo  v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Nasveti policije

Občanom  svetujemo,  da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas  pod  nadzorom  in  jih  brez  potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa  naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo  s  katerim  so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje. Nekaterim  poberejo  tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko  večja.  Svojce  starejših  oseb,  sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih  kaznivih  dejanj  pogovorijo  s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.