gora denarja

Musk je prodal nekaj delnic Tesle in zaslužil pet milijard dolarjev

B.K.
11. 11. 2021, 09.45
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 09.49
Deli članek:

Potem, ko je cena za delnico Tesle poskočila v višave, je Musk postal najbogatejši Zemljan v zgodovini.

Profimedia
Elon Musk

Ustanovitelj in izvršni direktor ameriškega avtomobilskega podjetja Tesla Elon Musk je prodal za skoraj pet milijard ameriških dolarjev delnic podjetja.

Z delom unovčenih delnic je Musk poravnal akontacijo davka, kaj bo storil s preostalo goro denarja pa ni povedal.

Musk je najprej za 1,1 milijardo ameriških dolarjev prodal 930.000 delnic Tesle, kar je obljubil sledilcem na spletni platformi Twitter, kjer so ti glasovali, naj unovči 10 odstotkov svojih delnic in tako s plačilom davka na kapitalski dobiček nekaj doprinese državni blagajni. Že nekaj časa se na njegov račun namreč vrstijo kritike, da bi moral glede na vrednost njegovega podjetja, plačati več davka.

Kasneje pa je njegov sklad prodal še 3,5 milijona delnic, za katere je iztržil 3,88 milijard ameriških dolarjev. Skupno je tako prodal slabe štiri milijone in pol delnic, za 4,98 milijard dolarjev.

Nedavna strma rast cene delnic podjetja Tesla je sicer obogatila mnoge člane uprave podjetja. Poleg Elona še predsednico uprave Robyn Denholm, njegovega brata Kimbala, Iro Ehrenpreis in Antonia Graciasa. Vsi so namreč unovčili za več sto milijonov ameriških dolarjev delnic. Podjetje je na ameriški borzi sicer vredno več kot bilijon ameriških dolarjev.