Sojenje

Vettorazzi se izogiba sodišču. Le zakaj?

M.M./STA
9. 11. 2021, 11.23
Posodobljeno: 9. 11. 2021, 11.24
Deli članek:

Aleksandra Vettorazzija, domnevnega naročnika pošiljke več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v koprskem pristanišču, kljub izkazanemu vabilu niti danes ni bilo na naroku v ponovljenem sojenju v tej zadevi.

Profimedia
Slika je simbolična.

Zagovornika soobtoženih sta predlagala, da se narok vseeno opravi, saj da se Aleksander Vettorazzi očitno ne misli udeležiti sojenja.

Senat koprskega okrožnega sodišča je junija letos na predlog obrambe odpravil pripor za trojico obtoženih, saj bi avgusta minilo že dve leti od vložitve obtožbe, po zakonu pa je treba pripor v dveh letih odpraviti, če ne pride do obsodbe. Zaradi imenovanja novega sodnika porotnika se je sicer sojenje začelo znova, vse od odprave pripora pa Vettorazzija ni bilo na sodišču.

Predsednik senata Matevž Gros je danes ugotovil, da obtoženi ni pristopil, ker pa ni bilo izkazano, da bi prejel novo vabilo za zgodnejšo uro, je narok, na katerem bi morali ponovno zaslišati dve priči, preložil na 13. uro.

Zagovornik obtoženega Arisa Alibašića Branko Gvozdić pa je predlagal, da se narok vendarle odpravi. Po njegovih besedah vse kaže, da se Vettorazzi izogiba postopku in da "vse kaže na to, da ne misli priti". Kot je dodal, niti Vettorazzijev zagovornik nima stikov z obtoženim. Zato se je Gvozdić vprašal, zakaj bi bili vsi ostali "ujetniki" enega od obtoženih.

Predlogu se je pridružila odvetnica Monika Mavsar, ki zagovarja Gregorja Setnikarja. Vettorazzija po njenih besedah že na dveh prejšnjih obravnavah ni bilo in "več kot očitno je, da ga ne bo".

Vettorazzijev zagovornik Bojan Pečnik ni nasprotoval predlogu, da se narok opravi v odsotnosti obtoženega, saj so za danes predvideni priči enkrat že zaslišali.

Sodnik Gros zaenkrat odločitve v zvezi z morebitno prisilno privedbo Vettorazzija ni sprejel, današnje sojenje pa je prestavil na 13. uro.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, vkrcan pa je bil v Iranu, med lepilom za keramiko odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel od 30 do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je maja 2019 prijela soobtožena v omenjenem sojenju Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, kasneje pa še domnevnega naročnika pošiljke heroina Aleksandra Vettorazzija. Še en osumljenec je na begu. Po prepričanju tožilstva so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa naj bi poskrbel Vettorazzi.