Konec popuščanja

Država ne bo več krila stroškov zdravljenja za prostovoljno necepljene

B.K.
9. 11. 2021, 09.50
Posodobljeno: 9. 11. 2021, 10.21
Deli članek:

Prostovoljno necepljeni ne bodo več dobili kritja bolnišnične oskrbe iz državnega proračuna v primeru covida-19.

STA
Fotografija je simbolična.

Singapurska vlada je odločila, da tistim, ki niso cepljeni in za to nimajo veljavnega zdravstvenega razloga, ne bodo več krili stroškov v primeru hospitalizacije zaradi covida-19.

Vlada je stroške bolnišničnega zdravljenja doslej v celoti krila za vse covidne bolnike, ki so bodisi državljani Singapurja bodisi tam dolgotrajno prebivajo. Edina izjema so bili doslej tisti, ki so se okužili na obisku v tujini, ti namreč že doslej niso dobili kritega zdravljenja.

Singapur ima zapleten sistem javnega zdravstva, v katerem vlada krije večinski del stroškov zdravljenja, ki je odvisen od višine prihodkov pacienta, ostali del pa krijejo pacienti iz svojih obveznih varčevalnih računov. Če tam sredstev nimajo, pa jih krije ena izmed treh državnih zavarovalnih shem.

A v izogib težavam z zdravljenjem zaradi osebnih financ in s tem dodatni javni negotovosti se je vlada ob nastopu epidemije covida-19 odločila, da bo v celoti krila stroške bolnišničnih zdravljenj za covidne bolnike. “Za večino, ki je cepljena, se bo ta posebni pristop v primeru covida-19 nadaljeval dokler se stanje ne umiri,” so sporočili iz zdravstvenega ministrstva. A manjšina, ki ni cepljena po lastni izbiri, ne bo več upravičena do proračunskih sredstev za zdravljenje posledic covida-19. Bolnišnice jim bodo tako prisiljene izdati račune, ki jih bodo morali poravnati s sredstvi iz varčevalnih računov in zavarovalnih shem. Vladna odločitev bo v veljavo stopila 8. decembra letos. Iz nje so izvzeti vsi tisti, ki se ne smejo cepiti iz zdravstvenih razlogov.

V Singapurju je trenutno cepljenih približno 85 odstotkov vseh prebivalcev. 18 odstotkov jih je že prejelo poživitveni odmerek. Večina pacientov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, predvsem tistih, ki ležijo na intenzivnih oddelkih, je necepljenih.

Singapur ima sicer enega izmed najbolj učinkovitih zdravstvenih sistemov na svetu. Prebivalci te male trgovske državice imajo tudi zato najvišjo pričakovano življenjsko dobo ob rojstvu, kar 84,8 let. Povprečna življenjska doba za ženske je 87,6 let, za moške pa 81,9 let.