Računalniška tolpa

Prijeli ukrajinskega hekerja in zapenili milijone

M.M./STA
9. 11. 2021, 09.07
Posodobljeno: 9. 11. 2021, 09.08
Deli članek:

ZDA prijele ukrajinskega hekerja Jaroslava Vasinskega, ruskemu hekerju Jevgeniju Poljaninu pa so zaplenili 6,1 milijona dolarjev premoženja.

Profimedia
Slika je simbolična.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je v ponedeljek sporočil, da so na Poljskem že oktobra aretirali 22-letnega ukrajinskega hekerja Jaroslava Vasinskega, ruskemu hekerju Jevgeniju Poljaninu pa so zaplenili 6,1 milijona dolarjev premoženja. Oba naj bi bila povezana s hekersko tolpo REvil, ki je odgovorna za poplavo napadov po svetu.

Vasinskega so aretirali, ko je pripotoval v Poljsko in ZDA zahtevajo njegovo izročitev. Vpleten naj bi bil v številne hekerske napade, med drugim na mesno predelovalnega velikana JBS SA. Rusa, ki so mu zaplenili denar, pa še lovijo. Tudi Poljanin naj bi bil vpleten v več tisoč napadov v ZDA.

Obtožnica proti obema je bila vložena v Teksasu, kjer je bilo izvedenih več napadov, med drugim na vlado zvezne države. Predsednik ZDA Joe Biden je svoje vladne agencije pohvalil za uspeh in dodal, da je s tem izpolnil zavezo, ki jo je dal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da bodo računalniški kriminalci odgovarjali za svoja dejanja.

Pred Američani je europol razkril obstoj operacije Zlati prah, med katero so od februarja aretirali sedem hekerjev povezanih s skupino REvil in eno hekersko družino. Nazadnje so zločince prijeli pred dvema tednoma v Romuniji. REvil je odgovoren za številne hekerske vdore in izsiljevanja, s katerimi je z odkupninami zaslužil več kot 200 milijonov dolarjev.