Jedrska energija

Rolls-Royce gradi nuklearko

M.M.
9. 11. 2021, 09.57
Posodobljeno: 9. 11. 2021, 09.59
Deli članek:

Poleg 210 milijonov funtov (245 milijonov evrov) iz državnega proračuna je Rolls-Royce prejel 228 milijonov evrov podpore zasebnih vlagateljev za projekt.

Reuters
Rolls-Roycev logo med svetovno jedrsko razstavo.

Združeno kraljestvo je namenilo 210 milijonov funtov (245 milijonov evrov) za pomoč Rolls-Roycu pri gradnji prvega majhnega modularnega jedrskega reaktorja v državi v okviru prizadevanj za doseganje ničelnih emisij ogljika.

Doseganje tega cilja do leta 2050 bo zahtevalo ogromno povečanje proizvodnje nizkoogljične energije, kot so vetrna, sončna in jedrska energija, poroča Reuters.

Poleg denarja iz državnega proračuna je Rolls-Royce prejel podporo v višini 195 milijonov funtov (228 milijonov evrov) zasebnih vlagateljev.

"Mali modularni reaktorji ponujajo vznemirljive priložnosti za zmanjšanje stroškov in pospešitev proizvodnje, s čimer zagotavljamo, da lahko v domove ljudi prinesemo čisto električno energijo in dodatno zmanjšamo že tako upadajočo uporabo fosilnih goriv," je dejal minister za gospodarstvo in energijo Kwasi Kwarteng.

Elektrarna v velikosti dveh nogometnih igrišč

Združeno kraljestvo si prav tako prizadeva povečati število delovnih mest v "čisti tehnologiji" kot del svoje tako imenovane zelene industrijske revolucije. V tem smislu oblasti v Londonu poskušajo zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv ob svetovnem skoku cen plina.

Mali modularni reaktor (SMR) naj bi pred letom 2050 ustvaril do 40.000 delovnih mest. Ena takšna elektrarna bo zavzemala približno desetino velikosti običajne jedrske elektrarne - kar je enako površini dveh nogometnih igrišč - in napajala skoraj milijon domov.

Kritiki pa opozarjajo, da bi se morali osredotočiti na obnovljivo energijo in ne na nove jedrske reaktorje, poroča BBC. Trenutno skoraj 16 odstotkov električne energije v Združenem kraljestvu prihaja iz jedrske energije.