Odpadki

VIDEO: S pandemijo še bolj onesnažujemo svet

M.M.
9. 11. 2021, 10.59
Posodobljeno: 9. 11. 2021, 11.44
Deli članek:

Večina plastičnih odpadkov, proizvedenih med pandemijo koronavirusa, prihaja iz bolnišnic, približno 87,4 odstotka. Maske in druga zaščitna oprema za osebno uporabo predstavljajo 7,6 odstotka odpadkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pandemija koronavirusa je povzročila znatno povečanje količine plastičnih odpadkov po svetu. Po eni oceni je med pandemijo do avgusta nastalo okoli 8,4 milijona ton plastičnih odpadkov v 193 državah, so strokovnjaki Kitajske akademije znanosti zapisali v Zborniku ameriške nacionalne akademije znanosti.

Za primerjavo, po podatkih Programa ZN za okolje UNEP človeška vrsta proizvede približno 300 milijonov ton plastičnih odpadkov na leto.

Skupina znanstvenikov, ki jo vodita Yiming Peng in Peipei Wu, ocenjuje, da večina plastičnih odpadkov, proizvedenih med pandemijo, prihaja iz bolnišnic, približno 87,4 odstotka, zlasti v azijskih državah. Maske in druga zaščitna oprema za osebno uporabo predstavljajo 7,6 odstotka odpadkov, kaže študija, objavljena v ponedeljek.

Glavni okoljski problem

Med dodatne odpadke spada tudi embalaža, v kateri se oddajajo spletna naročila, in sicer 4,7 odstotka. "Plastični odpadki škodujejo morskemu življenju in so postali velik okoljski problem," pišejo znanstveniki.

"Pandemija covid-19 je povzročila povečano povpraševanje po plastiki za enkratno uporabo, kar povečuje pritisk na globalni problem plastike, ki je že ušel izpod nadzora," dodajajo.

Doslej je v svetovne oceane vstopilo 25.000 ton plastike, ki jo je povzročila pandemija. To predstavlja dolgoročno težavo za morsko okolje. Znanstveniki so pozvali k boljšemu obvladovanju problema medicinskih odpadkov med pandemijo, zlasti v državah v razvoju.