Občasno zmanjka tudi testov

Kirurških mask za otroke primanjkuje, Logarjeva začasno dopušča manj učinkovite

G.G./STA
8. 11. 2021, 19.49
Posodobljeno: 9. 11. 2021, 06.46
Deli članek:

Zaradi obveznega nošenja mask v šolah se je povečalo povpraševanje po kirurških maskah za otroke.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kirurških mask za otroke je na primer zmanjkalo v Lekarni Ljubljana. "Smo v dogovarjanju, a trenutno še nimamo informacije, kdaj in koliko jih bomo prejeli v prihodnjih dneh, saj je na trgu pomanjkanje ponudbe teh mask glede na povečano povpraševanje," so pojasnili. Tudi v Lekarni Bitenc ni več teh mask za otroke, primanjkuje jih tudi njihovim dobaviteljem. Pričakujejo, da bodo ponovno na voljo čez teden dni.

Nošenje zaščitnih mask je po spremembi odloka od ponedeljka obvezno tudi za vse otroke, starejše od šestih let. "Na trgu so kirurške maske za otroke, maske FFP2 pa za otroke niso priporočljive, ker ne tesnijo," je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Ker se pojavljajo težave z dobavo otroških mask, je danes za MMC dodala, da "če ni na voljo otroških kirurških mask, lahko seveda ta teden otroci uporabljajo maske iz blaga".

V lekarnah po Sloveniji občasno primanjkuje testov za samotestiranje, so potrdili v več lekarnah. Povečano zanimanje pripisujejo napovedi obveznega samotestiranja učencev in dijakov.