Oblikovanje 100 zahtev

Iniciativa Glas ljudstva bo od strank zahtevala, da se jasno opredelijo

R.T.
8. 11. 2021, 17.21
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 17.29
Deli članek:

Mreža organizacija pod imenom Glas ljudstva bo v predvolilnem času politične stranke nagovarjala in pozivala, da izboljšajo družbeno, politično, ekonomsko in okoljsko situacijo v državi.

Bobo
Iniciativa Glas ljudstva je predstavila svoje cilje.

Skupina Glas ljudstva, v katero je vključenih več 50 nevladnih in civilnodružbenih organizacij, je predstavila pripravili 10 vzorčnih zahtev in napovedala oblikovanje skupnih 100 zahtev, ki jih bo predložila strankam in jih pozvala, da se do njih jasno opredelijo. "Ne pričakujemo, da bodo vse stranke naše zahteve podprle, zahtevali pa bomo, da se bodo glede vsake konkretne zahteve jasno izrekle," so sporočili. K sodelovanju vabijo vse druge nevladne in civilnodružbene organizacije.

Kaj jih njihovo gonilo? Prepričanje, da sta normalno delujoča parlamentarna demokracija in zastopanje interesov ljudstva s strani političnih strank v Sloveniji daleč od samoumevnega. "Priča smo ogrožanju narave in voda, napadom na neodvisnost medijev, kršitvam ustave, prekinitvi socialnega dialoga ter nestrokovnim odločitvam in kadrovanju na skoraj vseh področjih družbe," so zapisali. Zato bodo v naslednjih tednih in mesecih argumentirane predloge stroke povezali s pobudami ljudi in oblikovala jasne zahteve ter pričakovanja do vseh političnih strank.

Organizacije so se zavezale, da ne bodo in nočejo biti del strankarske politike. Hkrati pa se zavedajo, da okolje, javno zdravstvo, izobraževanje, delavske pravice, kultura in ostala področja, ki so pomembna za celotno družbo, upravlja politika, zato si morajo izboriti vlogo dejanskih soodločevalcev in ne zgolj (bolj ali manj) nemih prič.

10 vzorčnih zahtev

ODPRAVA VSEH ŠKODLJIVIH DOLOČIL IN POSLEDIC PROTIKORONSKE ZAKONODAJE

Potrebna je analiza t. i. PKP-jev in odprava členov, ki niso povezani z reševanjem epidemije ali njenih posledic, ter druge zakonodaje, ki je bila v tem času sprejeta brez vključevanja javnosti, stroke ali po nujnih postopkih in pomeni nazadovanje v varstvu demokratičnih načel in človekovih pravic.

MOŽNOST ODPOKLICA PARLAMENTA

Dopolniti je treba 81. člen Ustave RS in ljudem omogočiti, da še pred iztekom mandata z referendumom preverijo, ali parlament še uživa podporo večine volivk in volivcev, v nasprotnem primeru pa se razpišejo predčasne volitve.

POGOJ NEKAZNOVANOSTI

Prepovedati je treba kandidiranje in opravljanje javne funkcije politikom kot tudi drugim ključnim nosilcem političnih funkcij, ki so evidentirani kot pravnomočno kazensko obsojeni. Paketno se mora urediti pogoje za nastop in prenehanje funkcij.

KREPITEV NADZORNIH INSTITUCIJ

Zagotoviti je treba popolno politično neodvisnost in okrepitev KPK, NPU, FURS, Računskega sodišča ter nevladnih organizacij na področju transparentnosti in boja proti korupciji. Potrebujemo tudi celovito prenovo Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije skladno s priporočili nevladnih organizacij, mednarodne stroke in smernicami GRECO.

PRAVIČNA OBDAVČITEV KAPITALA

Odpraviti je treba skupno regresivnost davkov in prispevkov ter uveljaviti višjo davčno obremenitev kapitala, kapitalskih dobičkov in dobičkov podjetij ter lastnine in dediščine nad določenim pragom. Dodatna proračunska sredstva se mora nameniti javnim storitvam in dobrobiti prebivalstva.

DVIG MINIMALNE PLAČE IN POKOJNIN

Minimalna bruto plača za leto 2022 mora glede na trenutno ekonomsko situacijo in življenjske stroške znašati vsaj 1.113,35 evrov. Starostna pokojnina za polno delovno dobo mora biti odmerjena v višini 72 % nadomestitvenega razmerja do plače, minimalna pokojnina pa mora pokrivati vsaj osnovne življenjske stroške.

UKINITEV DOPOLNILNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA

Dopolnilno zavarovanje je nepravičen davek, ki ga moramo v enakem znesku plačevati vsi, zaradi česar ustvarja neenakosti in omogoča dobičke zasebnim zavarovalnicam na račun zdravstvenega varstva.

REŠEVANJE PODNEBNE KRIZE IN ZAŠČITA NARAVE

Nujno moramo sprejeti podnebni zakon, ki bo zagotovil pravičen prehod z opustitvijo premoga do 2030 in prehod k 100 odstotno obnovljivim virom energije ob ohranjanju naravnih ekosistemov.

ZAŠČITA JAVNIH MEDIJEV

Treba je vzpostaviti nov sistem upravljanja in financiranja RTV Slovenija in STA, ki bo zagotovil neodvisnost in integriteto javnih medijev ter preprečil podrejanje in izsiljevanje s strani vladajoče politike.

30.000 NOVIH NEPROFITNIH STANOVANJ DO LETA 2030

Zagotoviti je treba urgentna sredstva in sistemske vire financiranja za izgradnjo novih neprofitnih stanovanj ter tako rešiti stanovanjski primanjkljaj, ki smo ga s pomanjkljivo stanovanjsko politiko ustvarili v zadnjih 30 letih.