Volja ljudstva

Bo vzpenjajoča se stranka SD kmalu prehitela padajočo SDS?

Roman Tomac
18. 10. 2021, 10.03
Posodobljeno: 18. 10. 2021, 12.39
Deli članek:

V Sloveniji smo očitno dosegli politično točko preloma: permanentno, a minimalno padanje podpore največji vladni stranki SDS je, kot kaže zadnje merjenje Ninamedie, ki je anketo opravila za časnika Dnevnik in Večer, preseglo utečeni okvir. Medtem ko je agencija SDS prejšnji mesec namerila 18,4-odstotno podporo, ima stranka, ki jo vodi vse prepirljivejši premier Janeza Janša, ta mesec 16,8-odstotno podporo volilnega telesa. Drugouvrščeni stranki SD je podpora zrasla na 14 odstotkov, razlika med njo in SDS tako znaša le še slabe tri odstotne točke.

Bobo
Stranka SD je predstavila osnutek volilnega programa.

Medtem ko imajo Socialni demokrati, ki so minuli vikend na konferenci stranke v Ljubljani predstavili svoj 216-stranski volilni program Nov začetek, s katerim razvojno segajo vse do leta 2030, razlog za veselje, se v SDS lahko ozrejo proti svojemu šefu Janezu Janši in ga vprašajo: »Ali nam je tega treba?«

Nezaupanje volilnega telesa v največjo vladno stranko namreč narašča skladno z Janševo vse večjo prepirljivostjo in ekstremno aroganco. Nezadovoljstvo volilnega telesa z SDS raste sorazmerno z bestialno agresijo, s katero se predsednik stranke Janša in njen podpredsednik Aleš Hojs v vlogi premierja in notranjega ministra lotevata tako drugače mislečih kot – predvsem – protestirajočih državljank in državljanov.

Stranka SD nagovarja z novim programom

Stranka SD, ki je skupaj s preostalo trojico iz tako imenovane koalicije ustavnega loka že vložila (drugo) interpelacijo zoper šolsko ministrico Simono Kustec in njenega strankarskega kolego Marjana Dikaučiča, napovedali pa so tudi (že drugo) interpelacijo zoper Hojsa, se zadnje tedne raje ukvarja s programom. In s terenom, saj so v akciji Slišimo vas večkrat prepotovali državo in nato tisto, kar so ujeli na terenu, pretresli s stroko in vse skupaj zapisali v program, ki je dolgoročno razvojno naravnan. Želijo izboljšati položaj ljudi, javnih storitev, gospodarstva, upravljanje države in demokracije, med drugim želijo dvigniti minimalno plačo, uvesti brezplačen vrtec za vse otroke, prenoviti šolski kurikulum, premakniti težki tovorni promet na železnico in omejiti delo zdravnikov v zasebnem in javnem sektorju hkrati. »Imamo svojo vizijo. Vse to zagotovo niso nove točke, ponavljajo se namreč iste ideje. Glede na dano situacijo jih prilagajamo, in če kdo razmišlja podobno kot mi, bo toliko lažje sestaviti novo vlado,« pravi predsednica SD Tanja Fajon.

Bobo
Štiri opozicijske stranke so se zavezale k skupnemu delovanju po volitvah.

Od nogometa do Twitterja

Po državi zadnji mesec potuje tudi SDS, katere predsednik Janša skupaj s poslanci in vidnimi člani stranke igra nogomet, kosi pod gasilskimi šotori in obkrožen z nasmejanimi babicami ali z vanj zagledano mladino pozira pred fotografskim objektivom nasmejan in povsem drugačen, kakršen zadnje čase nastopa v realni politiki. Tam ni ne nasmejan ne nežen, temveč se obnaša kot vaški razbijač brez osnov bontona: s svojo neodzivnostjo na nedavni obisk delegacije Evropskega parlamenta pod vodstvom liberalne evroposlanke Sophie in 't Welt v Sloveniji in kasnejšo aktivnostjo na Twitterju se ni osmešil le pred člani delegacije, pač pa je s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in nizozemskim premierjem Markom Ruttejem zapel tako zelo močno, da sta slednja na glas spregovorila o napadu na državljanke in državljane Evrope. Sassoli je Janšo zaradi njegovega nečimrnega obnašanja celo urgentno pozval, naj prekine provokacije proti članom Evropskega parlamenta, ki so, tako Sassoli, »v bistvu napad na evropske državljane«.

Izključitev SMC

Neplačevanje državne tiskovne agencije, neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev, aroganten odnos do domačih in tujih politikov, brutalen in ponižujoč odnos do sodržavljanov – protestnikov, totalni fiasko cepilne strategije in trmasto vztrajanje Slovenije v temno rdeči barvi na covid zemljevidu Evrope, ki je izključno posledica pomanjkanja strategij aktualne vlade, seveda niso vsi »atributi« Janševe vlade. Mednje moramo prišteti še najmanj prevrtljivost stranke SMC, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah nastopila z jasno antijanšistično paradigmo, a je nato s Počivalškovim prevzemom stranke povsem obrnila kurz in postala goreč zagovornik Janše, zaradi česar v SAB Alenke Bratušek celo predlagajo izključitev SMC iz skupine ALDE. V stranki SAB so namreč ogorčeni nad tviti predsednika vlade, ki so zanetili nov evropski diplomatski škandal in so poleg neimenovanja tožilcev ter s čez tristo dni vladnega neizplačila sredstev STA sodu izbili dno. »V stranki smo se odločili, da ALDE predlagamo, naj začne postopke za izključitev SMC iz te skupine. Njihove trdne podpore izrazito ekstremni vladi in njihovega neodzivanja in nedistanciranja od žaljenja tudi evropskih poslancev iz vrst ALDE več ne moremo zgolj opazovati,« pravi generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.