Brez vode

Obtičala sta v avstralski divjini, goli »čudež« je, da sta še živa

R.T.
18. 10. 2021, 08.52
Posodobljeno: 18. 10. 2021, 08.55
Deli članek:

V avstralski divjini, nedaleč od mesta Alice Springs na jugu zvezne države Severni teritorij, in sicer sredi ničesar v samem središču Avstralije, so v petek našli 14-letnega Mahesha Patricka, dan bozneje pa še 21-letnega Shauna Emitjo.

Northern Territory Police
Shaun Emitja in Mahesh Patrick

Oba so našli živa, a močno dehidrirana in izčrpana. Dvojico so reševalci iskali več dni, po navedbah avstralske policije pa je goli »čudež,« da jima je uspelo preživeti brez pitne vode.

Njune težave so se začele prejšnji ponedeljek, ko sta s svojim terenskim vozilo obtičala v blatu. Prvo noč sta preživela v vozilu, nato sta se naslednji dan podala v divjino, da bi poiskala pitno vodo. Krenila sta v smeri edine magistrale, ki teče s severa proti jugu vzdolž tega redko poseljenega ozemlja. Takšna je bil vsaj njun načrt, a sta po približno petih kilometrih hoje v hrib ugotovila, da pešačita v napačni smeri. Drugo noč sta preživela v divjini. Kot so pojasnili policisti, so tistega dne tudi prejeli prijavo, da sta pogrešana, potem ko se nista vrnila v naselje Hermannsburg približno 120 kilometrov jugozahodno od Alice Springsa. Menijo, da sta imela v torek, ko sta se gibala na območju hriba, še zadnjič dostop do pitne vode. Še vedno sicer ni znano, zakaj sta se v sredo nato ločila in šla vsak svojo pot.

Mahesh je naslednja dva dni sam prehodil 35 kilometrov. Med potjo je naletel na ograjo, ki ji je nato sledil proti jugu. V pretek zvečer je nanj naletel eden od domačinov v bližnjem naselju. Emitjo so našli naslednji dan, potem ko so ga opazili z zraka. »Veliko srečo imata, da sta še živa, vemo, kako neizprosno je v divjini,« je dogodek komentirala policijska načelnica Kirsten Engels. Oblasti posameznike, ki se jim zgodi kaj podobnega, pozivajo, naj raje ostanejo ob vozilu, saj jim to nudi zatočišče, hkrati pa ga je lažje opaziti iz helikopterja.