Gospodarstvo

Rekordne cene energentov po celem svetu

Oglasno sporočilo
18. 10. 2021, 08.00
Posodobljeno: 18. 10. 2021, 16.17
Deli članek:

Cene energentov po celem svetu iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni – kar se kaže tudi na položnicah, ki jih plačujemo za elektriko in plin.

Foto: Luka Cjuha

Vklopite popust na elektriko in plin!

Pri Petrolu cenijo vse, ki se za svoje vsakdanje opravke ustavite pri njih, zato vam omogočajo, da svoj račun elektrike in plina znižate s svojimi nakupi. Člani Petrol kluba za vsak evro nakupa na Petrolu prejmete Zlate točke, pa naj gre za točenje goriva, nakup sendvičev, pnevmatik, vetrobranskih tekočin in več. Zlate točke prejmete tudi za vsako položnico Petrol Elektrike in Zemeljskega plina.

Popust v zameno za Zlate točke vam bomo ponudili tudi letos, kar bo bistveno znižalo učinek povišanja cen na trgu. 

S popustom na Zlate točke je lahko redna cena energenta letos in v naslednjem letu nižja tudi do 20 %. Za povprečnega uporabnika elektrike bo lahko to pomenilo tudi manj kot 1 € na mesec več! 

Od 15. novembra 2021 lahko Zlate točke zamenjate za naslednje popuste. Zlate točke unovčite na spletu ali pa s klicem na brezplačno številko 080 22 66. 

Popusti bodo za vas pričeli veljati že s 1. decembrom, ko nastopi naš novi cenik elektrike in plina.

Še vedno ugodna oskrba z energijo

Kaj pa razmere na trgu pomenijo za redne cene, ki jih gospodinjski in mali poslovni odjemalci električne energije in zemeljskega plina plačujete pri Petrolu?

V Petrolu kljub burnemu dogajanju na trgu ostajamo zavezani k ponudbi kakovostne, zanesljive in ugodne oskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom.

Do povišanja cen odjema električne energije in zemeljskega plina bo zaradi razmer na trgu sicer prišlo - nov cenik bo za naše gospodinjske in male poslovne odjemalce pričel veljati s 1. decembrom 2021 - a smo, čeprav na tržno dogajanje nimamo vpliva, z učinkovitim nabavnim procesom uspeli zagotoviti konkurenčne cene energentov tudi za naslednje leto.

Posledično bo povišanje cen elektrike in plina relativno nižje, vsaj v primerjavi z dejanskim povišanjem cen energentov na veleprodajnih trgih.

Znesek na vašem računu se spreminja bistveno manj  

Kaj povišanje cen pomeni za znesek, ki ga na koncu meseca plačate za elektriko ali plin?

Pisali smo že, da se na položnici za elektriko (pa tudi za plin) v resnici skriva več postavk. Med njimi je dejanska cena porabljene energije, ki predstavlja manj kot polovico končnega zneska, zraven pa še omrežina, prispevki, ki jih določa država in več. Končni znesek, ki ga plačate, je enak seštevku vseh postavk na položnici.

Kaj to pomeni v praksi? 

Redna cena elektrike za gospodinjstva bo z decembrom višja za nekaj manj kot 30 %. To pa ne pomeni, da bo za toliko višji tudi znesek, ki ga plačujete vsak mesec. Nasprotno: končni račun se bo povišal bistveno manj, saj se draži samo ena postavka na vaši položnici, tista, označena na sliki. 

Končni račun za povprečnega gospodinjskega porabnika elektrike (ta po podatkih Agencije za energijo porabi okoli 4.100 kWh energije na leto) bo torej višji za okoli 7 € na mesec, ali nekaj več kot 10 %. 

Če unovčite še Zlate točke in vklopite 20 % popust, pa bo vaš končni račun višji za zgolj okoli 2 %, ali 0,85 evra na posamezno položnico. 
Z Zlatimi točkami je lahko vaš račun elektrike višji za manj kot 1 €