Slaba komunikacija, ali pa slabe informacije

V Sloveniji zaradi covida-19 umrl mladostnik, ki se je vrnil z maturanskega izleta v Grčiji?

S.R.
9. 9. 2021, 16.17
Posodobljeno: 9. 9. 2021, 17.50
Deli članek:

Zadnjih nekaj dni v javnosti, zlasti po družabnih omrežjih in tudi nekaterih medijih, razburja novica o domnevni smrti 19-letnega fanta brez pridruženih bolezni, ki naj bi v Sloveniji umrl za posledicami covida-19.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vest, ki jo je na Televiziji Slovenija in nato še prek Twitterja obelodanil politični analitik Miloš Čirič, je bila dodatno začinjena s podatkom, da naj bi šlo celo za enega od dijakov, ki so se nedavno vrnili z maturantskega izleta v Grčiji. O vesti so poročali tudi nekateri mediji, vključno s časnikom Demokracija, njihov članek pa je s pomočjo Twitterja med ljudstvo ponesel še slovenski premier Janez Janša in mu tako dal dodaten zagon. Olje na ogenj je prilil še minister za zdravje Janez Poklukar, ki naj bi glede na uradno vladno stran izjavil, da »virus ne izbira med mladimi in starimi. Na intenzivni negi smo imeli tudi 19-letnika, ki je v kritičnem stanju in ga pri življenju ohranja najsodobnejša tehnologija.«

Nobenih informacij

Za potrditev podatka o smrti 19-letnika smo se že včeraj obrnili tako na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) kot na našo največjo bolnišnico UKC Ljubljana. Pri NIJZ so nam pojasnili, da kakršne koli informacije o smrti 19-letnika, za katerega bi bil usoden virus sars-cov-2, še niso prejeli, a da tovrstne informacije prejemajo s časovnim zamikom. Več bi morali torej vedeti v ljubljanskem kliničnem centru, kjer pa so prav tako navedli, da v »UKC Ljubljana nimamo podatka o smrti 19-letnika s Covid19.« Kot je za portal 24ur potrdila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, o tem fantu ni ne duha ne sluha tudi v UKC Maribor.

Je pa Poklukar danes za 24ur razodel, da je bil v torek morda narobe razumljen. Kot je pojasnil, je sprva resnično govoril o 19-letniku, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, a se je drugi del nanašal na drugega »pacienta, ki je na zunaj telesnem obtoku. Slednji naj bi bil star 23 oziroma 24 let.« Mladostnik naj bi bil torej resnično hospitaliziran, a ni v kritičnem stanju, še poroča portal.