Modul Zvezda

Na Mednarodni vesoljski postaji zatulil požarni alarm

B.K.
9. 9. 2021, 13.52
Posodobljeno: 9. 9. 2021, 13.52
Deli članek:

Vonj po zažgani plastiki je zajel ruski modul.

NASA
Pogled iz Mednarodne vesoljske postaje proti Zemlji in Rimski cesti.

V ruskem segementu Mednarodne vesoljske postaje (ISS) se je ponoči sprožil požarni alarm, so sporočili z ruske vesoljske agencije Roskozmos. Ruska posadka je poročala o dimu in vonju po zažgani plastiki.

Alarm se je sprožil na ruskem modulu Zvezda, med samodejnim polnjenjem baterij. Člana ruske posadke sta izklopila polnjenje baterij, ter vklopila filtracijo zraka. Ko so se nivoji plinov v zraku vrnili na normalo, sta se vrnila k počitku.

“Vonj po zažgani plastiki ali elektronski opremi” je pripotoval tudi do ameriškega modula, je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal francoski astronavt Thomas Piquet, ki spi v ameriškem delu postaje.

Na ISS so poleg Piqueta z Evropske vesoljske agencije (ESA) še ameriški astronavti Mark Vande Hei, Shane Kimbrough in Megan McArthur, ruska kozmonavta Oleg Novicki in Pjotr Dubrov ter japonski astronavt Akihiko Hošide.

Novicki in Dubrov bi morala danes opraviti šest ur dolg sprehod po vesolju, v katerem bi na postajo priključila ruski znanstveni laboratorij Nauka. Po navedbah Roskozmosa naj bi se sprehod kljub nočni napaki odvil po načrtih.