Cilj: najmočnejša seniorska organizacija

FOTO: Eksodus članov Desusa v SAB! Bratuškova napoveduje, da bo prestopov še več

G.G./B.K.
9. 9. 2021, 11.45
Posodobljeno: 9. 9. 2021, 16.37
Deli članek:

Politična jesen se nadaljuje z vročo novico iz stranke Stranke Alenke Bratušek (SAB).

Bobo
Alenka Bratušek še noče izdati, s kom vse se pogovarjajo. Zagotavlja pa, da bodo sprejeli vsaj še 250 članov.

»V SAB rastemo! Bogatejši smo za številne nove člane, pridružili so se tudi novi lokalni odbori,« so najavili novico, ki je povzročila zanimanje za njihovo opoldansko tiskovno konferenco, ki so jo priredili v ljubljanski gostilnic Livada.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je dejala, da so kadrovske okrepitve »priznanje za SAB, da delamo dobro.« Med novimi člani, ki so prestopili iz nemirne stranke Desus so tudi podžupanja Velenja Darinka Mravljak in nekdanji poslanki Antonija Kovačič in Marinka Levičar. Med okoli 250 prestopniki so člani odborov Velenje, Brezovica, Šoštanj, Logatec in Kočevje.

»Glede na naše pogovore in dogovore na terenu, sem prepričana, da se bo SAB-u pridružilo še enkrat toliko članov kot danes. Z novimi člani smo se veliko pogovarjali in tudi že dogovorili. Njihova edina zahteva je, da ne pozabimo na upokojence in starejše. Dogovorili smo se tudi, da bomo v kratkem ustanovili največjo in najmočnejšo seniorsko organizacijo med strankami,« je samozavestno nastopila Bratuškova.

Bobo
Alenka Bratušek pravi, da novi člani zahtevajo edino, da se ne pozabi na upokojence.

Kaplja čez rob potrditev vladnega predloga demografskega sklada

"Desus ne zastopa več upokojenskih interesov," je bila na novinarski konferenci jasna Darinka Mravljak, ki je predsedovala občinskemu odboru Desus Velenje. "Hkrati smo priča propadu stranke, v kratkem so se zamenjali štirje predsedniki in vršilci dolžnosti in težko bi izbrala, kdo je naredil manj za upokojence," je bila jasna. Kaplja čez rob je zanje bila potrditev vladnega predloga demografskega sklada. 

Mravljakova je bila kritična tudi do Desusovih poslancev, ki da so "podpirali protiustavne zakone." "Prevladal je osebni interes in to počnejo brez sramu, vse do danes, pod pretvezo, da glasujejo po svoji vesti. Sprašujem se, kakšna je njihova vest in jih spominjam tudi na drugi del njihove prisege, kjer so obljubili da bodo spoštovali ustavo Republike Slovenije."

SAB po njenih besedah "odkrito in dosledno zastopa upokojence," predsednica Bratuškova pa je pokazala, da "zna voditi stranko" in tudi vlado. "Bila je izvrstna ministrica za infrastrukturo, v javnosti zastopa stranko dostojno, brez žalitev, in mi smo to prepoznali," je dejala Mravljakova, ki je spomnila, da je v občinskem odboru Velenje iz Desusa izstopilo 66 članov, vsi ki so bili na seji.

Robert Balen/Večer
Nekatere velenjske člane Desusa so vabili v stranko SD.

Odločitev za prestop v SAB ni bila težka

S predhodnico se je strinjal tudi Zlatko Ficko, ki je bil do nedavnega predsednik občinskega odbora Desus Kočevje. "Zaključujemo neko obdobje negotovosti, ki se je začelo aprila letos," je dejal in zatrdil, da bodo v prihodnje iz Desusa v SAB prestopali še drugi člani upokojenske stranke. "Ti odbori, ki so tukaj, niso edini. Gre za proces, ki se bo nadaljeval v prihodnjih tednih in mesecih."

"Vse kar je dolga leta krasilo stranko Desus je danes le lep spomin. Ne moremo več govoriti o demokratični stranki, saj je demokracija izginila, ne moremo govoriti o stranki kot instituciji, v kateri se združujejo istomisleči. Postala je plen vplivnih posameznikov, ki jih skupaj veže zgolj želja po položaju, koristi, vplivu, temu čemur rečemo pohlep. To so razlogi, ki so vodili številne članice in člane, da so stranko zapustili in poiskali druge možnosti političnega delovanja."

Največji interes z možnostmi enakopravnega sodelovanja z upokojenci so pokazali prav v stranki SAB, zato "odločitev da prestopimo v SAB ni bila težka," pravi Ficko.

V SAB so sicer množično prestopili še iz občinskih odborov Desus Logatec in Šoštanj, v novo stranko pa se je vključilo tudi več posameznikov, med njimi dve nekdanji Desusovi poslanki.

Odhajajo iz potapljajoče se barke?

Stranka Desus v zadnjem letu preživlja težko obdobje. Po obdobju predsedniceAleksandre Pivecin kratkotrajni epizodi z izkušenimKarlom Erjavcemso za predsednika izbraliLjuba Jasniča, ki iz tedna v teden poskuša s»konsolidacijo«  stranke, medtem pa jim javnomnenjske ankete pripisujejo nižanje priljubljenosti med volivci. Sredi avgusta bi po anketi agencije Ninamedia za njih volilo le 0,8 odstotka vprašanih, za SAB pa bi bilo 3,4 odstotka vprašanih.