Infekcijski oddelek popolnoma zaseden

Celjski ortopedi razmišljajo o odpovedi pogodbe

G.G./STA
9. 9. 2021, 14.21
Posodobljeno: 9. 9. 2021, 14.25
Deli članek:

Stiska zdravnikov je vedno večja, je na današnji novinarski konferenci izpostavila direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek

STA
Od leve: Marko Mihelak, Margareta Guček Zakošek, Radko Komadina

Vodstvo celjske bolnišnice razume stisko ortopedov, ki zaradi slabšanja epidemioloških razmer delajo v zmanjšanem obsegu, je danes dejala Guček Zakoškova. Covidne bolnike morajo razmeščati po vseh oddelkih, zato morajo omejiti delo posameznih oddelkov. V teh razmerah tako tudi ne bo mogoče skrajševati čakalnih vrst. Celjski ortopedi so namreč v sredo opozorili, da bolnišnica zaradi epidemije znova zmanjšuje ortopedsko dejavnost.

Predstojnik celjske ortopedije Marko Mihelak je izrazil pričakovanje, da bo bolnišnica zdravnikom omogočila delo. Ponovil je, da zdravniki na ortopediji in tamkajšnje medicinske sestre razmišljajo o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. "Ortopedski bolniki ne morejo biti na zadnjem mestu," meni Mihelak, ki je poudaril, da je ortopedija močno zavrta že od prvega vala epidemije. Leta 2019 so v Celju opravili 1300 operacij, lani 400 manj. "Na oddelku se soočamo z dolgimi čakalnimi dobami. Zaradi prerazporeditve medicinskih sester izvajamo le 40 odstotkov ambulantnih pregledov," je dejal.

Trenutno na ortopedski pregled čaka 1672 bolnikov, čakalne dobe za stopnjo nujnosti zelo hitro so v povprečju ponovno daljše od 100 dni. Skupno na ortopedske posege in preglede v bolnišnici čaka preko 3400 bolnikov, je razmere v bolnišnici orisal Mihelak.

Infekcijski oddelek popolnoma zaseden s covidnimi bolniki

Guček Zakoškova je danes zagotovila, da ortopedije ne zapirajo, krčijo pa obseg njenega dela. Postopoma bodo zaprli vse nenujne programe, zdravili bodo predvsem otroke, bolnike z akutnimi boleznimi in bolnike z rakom, je pojasnila direktorica celjske bolnice.

V celjski bolnišnici je infekcijski oddelek popolnoma zaseden s covidnimi bolniki, je ob tem izpostavil vršilec dolžnosti strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina. Trenutno v celjski bolnišnici zdravijo 30 covidnih bolnikov na navadnem oddelku, pet pa na intenzivni negi. Do 17. septembra morajo število intenzivnih postelj povečati na 11, je navedel Komadina, ob tem pa izpostavil, da jim primanjkuje 51 medicinskih sester.

Komadina pričakuje, da se bo najhujša mobilizacija slovenskih bolnišnic zgodila v prihodnjih dneh. "Bližnjic ni, pripraviti se moramo na četrti val epidemije. Zaprli bomo del elektivnih ordinacij za vse dejavnosti, priložnost bomo dali življenjsko ogroženim bolnikom," je dejal Komadina. Glede ortopedov pa je potrdil, da so res "stisnjeni v kot". A so v enakem položaju tudi drugi zdravniki v bolnišnici, je dodal.