Razlog za izstop iz stranke

Neposlušnost Desusovih poslancev je kot neposlušnost članov kabineta Andreja Širclja

R.T.
9. 9. 2021, 16.36
Posodobljeno: 9. 9. 2021, 16.51
Deli članek:

Premier Janez Janša je na vladnem obisku goriške regije sicer postregel s kopico ušesom prijetnih izjav, obljubil pa je tudi, da vlada ne bo zapirala države in ustavljala gospodarstva. A situacija zdaleč ni tako rožnata, kot jo ljudem riše prvak SDS. Podobno je v stranki Desus, katere nekateri člani bodo na klavzuri stranke med drugim predlagali tudi izključitev neposlušnih poslancev: Franca Jurše, Ivana Hršaka in Branka Simonoviča.

Bobo
»Jurša je zame mrtva črka na papirju,« pravi dolgoletni član Desus.

Po precej zdesetkani regijski sliki vladne SMC, ki je po državi nastala kot posledica prehoda stranke v aktualno vlado Janeza Janše, se pravi eksodus nezadovoljnega članstva dogaja tudi v Desusu. Razlog za izstop več sto članov DeSusa iz stranke so njeni poslanci, ki so kljub nenaklonjenosti stranke do Janševe vlade še zmeraj povsem znotraj dometa njegove kontrole.

A včerajšnja rdeča nit tiskovne konference predsednice SAB Alenke Bratušek, ki je pred gostiščem Livada, kjer je novinarje navadno gostilo vodstvo Desusa, oznanila, da je k njim prestopilo kar pet lokalnih odborov Desusa s celotnim članstvom, bo očitno samovoljo poslancev upokojenske stranke naposled končala: Desusu je SAB zaradi stranki neposlušnih poslancev pričela zelo resno odžirati bazen volivk in volivcev, kar posledično pomeni, da so v stranki dan pred klavzuro, ki bo v festivalni dvorani ljubljanskega Pionirskega doma potekala v petek, glasno zazvonili alarmi.

Izključitev?

Po naših informacijah bo na klavzuri, ki jo Desus organizira dan pred praznovanjem tridesete obletnice obstoja te stranke, kar nekaj članov stranke zahtevalo bodisi izključitev samovoljnih poslancev bodisi njihovo jasno obljubo, da bodo poslej vendarle glasovali tako, kot stranka od njih pričakuje, in ne samovoljno oz. provladno, kot so glasovali doslej. Stranka Desus se bo, kot napoveduje tudi njen predsednik Ljubo Jasnič, borila za svoje volilno telo in za svojo mrežo po državi, a prenekateri člani so nad stranko že obupali. »Seveda bomo zahtevali izključitev neposlušnih poslancev iz stranke, saj glasujejo zgolj za lastne interese, s čemer bomo vsaj za silo popravili obraz stranke, po katerem trenutno upravičeno pljuvajo vsi, ki kaj dajo na poštenje. A na dolgi rok, se bojim, tudi to stranke ne bo rešilo pred dokončnim potopom oz. izpadom iz parlamenta,« nam je zaupal dolgoletni član Desusa, ki je na naše vprašanje, ali bo vodja poslanske skupine Franc Jurša sposoben preostala poslanca stranke prepričati, naj glasujeta tako, kot od njih pričakuje stranka, odgovoril: »Jurša je zame mrtva črka na papirju«. Kot nam je uspelo izvedeti, na petkovi klavzuri Desusa Jurše zaradi osebnih zadev ne bo, nam pa viri vedo povedati, da Juršo v Prlekiji videvajo v precej slabem, skrušenem stanju.

Če bo klavzura Desusa res prinesla slovo stranke od lastnih poslancev (poleg Jurše sta to še Ivan Hršak in Branko Simonovič), v kar glede na to, da bi stranka brez poslancev pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami morala zbirati podpise, dvomimo, bo to seveda voda na Janšev mlin: Jurša, Hršak in Simonovič bi kot nepovezani poslanci v državnem zboru zagotovo glasovali za predloge aktualne vlade oz. bi to počeli še bolj zagreto, kot doslej.

Strateški polom

A če dogajanje v Desusu res ugodno vpliva na politično počutje premiera, to zagotovo ni in ne more biti situacija z virusom. Glede na to, da bo država že prihodnji teden obarvana v temno rdeče, se zdi, da je Janševa cepilna strategija – ki jo v boju zoper koronavirus Janša postavlja daleč na prvo mesto – povsem razsuta.

Na Madžarskem denimo virus očitno še dobro krotijo, saj so na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) še zmeraj obarvani zeleno, med tem ko so naši severni sosedi Avstrijci oranžni, oranžna barva pa prevladuje tudi v naši zahodni sosedi Italiji. Slovenija? Ne le, da smo že lep čas obarvani rdeče, temveč se virus v vsej EU najhitreje širi prav v Sloveniji. Zakaj? Če poslušamo Janeza Janšo zato, ker se ljudje nočejo cepiti. Strategu državnega cepljenja Jelku Kacinu in mojstru za komunikacijo v primeru strategij cepljenja Edvardu Kadiću, ki ga je direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija najel prav zaradi tega, ljudje očitno ne verjamejo. Ne verjamejo mu niti uradniki iz ministrstev, ki jih vodijo prav Janševi ljudje. Vzemimo za primer ministrstvo za finance, ki ga vodi dolgoletni član SDS Andrej Šircelj: izmed 430 zaposlenih je na ministrstvu še zmeraj kar 132 necepljenih uradnikov, iz ministrove najožje ekipe oz. v kabinetu ministra pa so kar štirje, ki se kljub temu, da Janša cepljenje vidi kot edino rešitev v boju zoper koronavirus, še zmeraj niso cepili.