obdobje prebolelosti

Prebolevniki, pozor. Za vas odslej velja ta sprememba

A.S.
7. 9. 2021, 10.14
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 12.34
Deli članek:

Vlada je za prebolevnike podaljšala trajanje PCT pogoja iz šest na osem mesecev.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vlada je 4. septembra objavila Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Slednji pa je začel veljati v ponedeljek 6. septembra.

Doslej je veljalo, da potrdilo za izpolnjevanje pogoja PCT za prebolevnike velja šest mesecev. V novem odloku pa je zapisano, da je pogoj prebolelosti izpolnjen, če osebe razpolagajo z dokazilom “o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 240 dni”, kar pomeni, da potrdilo o prebolelosti velja osem mesecev.

Vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar je še pred objavo novega odloka omenila, da razmišljajo o podaljšanju obdobja prebolelosti.

Prebolevniki in imunost

Imunolog z Washingtonske univerze v Saint Louisu Eli Ellebedy je s kolegi v eni od študij že opozoril, da prebolevniki hranijo imunske celice, ki prepoznajo novi koronavirus v kostnem mozgu najmanj osem mesecev po okužbi. Druge študije pa ocenjujejo, da bi se lahko spominski limfociti B krepili celo leto dni po okužbi. Glede na te ugotovitve strokovnjaki ocenjujejo, da bi imunost trajala leta ali celo dosmrtno pri osebah, ki so prebolele covid-19 in bile kasneje cepljene.

Konec avgusta so bili objavljeni tudi izsledki izraelske raziskave, iz katere je razvidno, da so tisti, ki so preboleli novi koronavirus pred delta različico, celo bolj zaščiteni kot cepljeni. Prof. dr. Alojz Ihan se je na izsledke raziskave odzval za N1 in pojasnil, da “cepljenje ustvari višjo raven protiteles kot prebolela okužba. Je pa res, da se ob okužbi vzpostavi širša T-celična zaščita proti več delom virusa, ne samo proti proteinu bodice S. In sčasoma, ko začne raven protiteles po cepljenju upadati, se lahko zaščita pred težjim zbolevanjem po preboleli okužbi izkaže za boljšo”.

Ponovno okužbo z zagotovostjo potrdili pri devetih osebah

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji novi koronavirus prebolelo okoli 260 tisoč ljudi (do nedelje, 5. septembra 259.210). V podatek niso všteti aktivni primeri okužbe.

V razmaku 90 dni je bilo dvakrat pozitivnih z bolj zanesljivimi PCR testi oziroma hitrimi antigenskimi testi 430 oseb. V tem primeru gre za sum na reinfekcijo, zagotovo pa je bila ponovna okužba potrjena pri devetih osebah.   

Cepljenje prebolevnikov

Cepljenje oseb, ki so prebolele covid-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije. Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do pol leta od začetka bolezni. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je najbolje cepljenje opraviti 1-6 mesecev po bolezni.  

Dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih osmih mesecih dokazano prebolele covid-19, zadostuje en odmerek cepiva. Če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje. V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če je minilo več kot osem mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme oba odmerka. Oba odmerka prejmejo tudi imunsko oslabljene osebe in varovanci v domovih starejših občanov, ki so sicer preboleli novi koronavirus.