Astro

Usodne besede: "Vidim te ... Vidim mrtvo žensko."

tj
7. 9. 2021, 10.10
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 10.47
Deli članek:

Ko gre za odvisnost od mamil in alkohola, je Jamie Lee Curtis precej odkrita. Hollywoodska zvezdnica je sicer že 20 let »čista«, a tisto, kar se je dogajalo pred letom 1999, je naravnost šokantno.

Profimedia
Jamie Lee Curtis je bila odvisna od alkohola, sredstev proti bolečinam in kokaina.

Legendarna igralka, pisateljica in aktivistka Jamie Lee Curtis, ki bo novembra nekaj dni dopolnila 63 let, je pred dvema letoma javno priznala, da je bila deset let odvisna od sredstev proti bolečinam, ki jih je celo kradla. Zaradi hude odvisnosti se je znašla na samem dnu, kjer ji je nekaj časa družbo delal njen slavni oče, hollywoodski zvezdnik Tony Curtis (1925– 2010). »Z očetom sem si delila kokain, enkrat sem vzela celo prosto bazo (surov kokain z veliko nečistočami, ki ga uživalci običajno kadijo, op. a.). A to sem storila le enkrat. In to sem storila z njim,« je zvezdnica, ki jo je leta 1958 povila legendarna igralka, pevka in plesalka Janet Leigh (1927–2004), razkrila v nedavnem intervjuju, ki ga je dala za revijo Variety.

Edina je govorila z očetom

Odvisnost je bila tako rekoč zapisana v DNK slavne družine Curtis. »Mamila so bila velika družinska težava,« je pojasnila in dodala: »Imela sem šest sorojencev, zdaj pa jih imam pet. Moj brat Nicholas je pri 21 letih namreč umrl zaradi prevelikega odmerka heroina.« Ko je njen oče Tony, junak kultne romantične glasbene komedije Nekateri so za vroče, prestajal enega od še posebno hudih obdobij svojega življenja, je bila Jamie edina od njegovih otrok, ki je sploh govorila z njim. »Postal je trezen in bil približno tri leta na zelo dobri poti, da bi povsem ozdravel. A to ni dolgo trajalo. No, vsaj za kakšno minutko pa je vendarle okreval,« je obudila spomin na prizadevanje svojega očeta, da bi postal »čist«.   

Profimedia
V intervjuju za revijo Variety je razkrila, da je kokain jemala celo s svojim očetom, hollywoodskim zvezdnikom Tonyjem Curtisom.

Po nočni mori se je šla zdravit

Zvezdničina odvisnost od sredstev proti bolečinam se je začela po operaciji oči, ki jo je prestala leta 1989. Danes priznava, da je do leta 1999 prav vsak dan jemala opioid vicodin, potem pa ji je na pomoč priskočila neka prijateljica. Šlo je za zdravilko, ki je božične praznike preživljala pri Jamie in njenem možu, 71-letnem britansko-ameriškem igralcu, filmskem ustvarjalcu in skladatelju Christopherju Guestu. Ko sta skupaj zavijali božična darila, je gospa opazila, da je Jamie vzela pet tablet, ki jih je poplaknila z rdečim vinom. »Veš, vidim te s tvojimi tabletkami. Vidim mrtvo žensko,« ji je rekla in s tem poskrbela, da je zvezdnica dobro razmislila o svojem početju. Po pogovoru z neko drugo prijateljico, ki je bila prav tako odvisna od tablet in ji je priporočila podkupljivega zdravnika, pa je Jamie končno kliknilo. »Sanjala sem, da sem na njenem pogrebu in da z okrvavljenimi rokami objemam njene otroke. Sanjala sem tudi, da je ona na mojem pogrebu in da z okrvavljenimi rokami objema moje otroke,« je opisala nočno moro, ki jo je mučila in je bila pravzaprav zadnje opozorilo. Že naslednji dan se je odpravila na kliniko za zdravljenje odvisnosti in vse od takrat je »čista«, kot zagotavlja.  

Sredstva proti bolečinam ostajajo grožnja   

Čeprav je hollywoodska zvezdnica danes zdrava, pa se mora še vedno spopadati z nepredvidenimi izzivi. Lani si je na primer dvakrat zlomila rebra, zato je bilo jemanje protibolečinskih tablet neizogibno. Da bi se izognila morebitnemu vnovičnemu zdrsu v brezno odvisnosti, so ji zdravila odmerjali pod strogim zdravniškim nadzorom. Jamie, ki je očitno precej samokritična, povsem odkrito priznava, da bo vedno džanki. A na srečo je džanki, ki se danes zaveda nevarnih tveganj. Ob tem je treba spomniti, da se je igralka, znana pod vzdevkoma kraljica grozljivk in kraljica kričanja, bojevala tudi z odvisnostjo od alkohola, ki jo je prav tako premagala leta 1999. Od takrat ni spila niti kapljice alkohola, kar je po njenem prepričanju njen največji dosežek: »To, da sem nehala piti, je bila daleč najpogumnejša stvar, ki sem jo kdaj storila. Da sem bila dovolj pogumna, da sem skupaj s sorodniki in prijatelji prepoznala svojo težavo. Da sem sprejela bitko in ozdravela. In da sem nato o tem odkrito govorila v javnosti. To so največji dosežki v mojem življenju.«

Profimedia
V kinu jo bomo kmalu lahko gledali v misteriozni kriminalni črni komediji Nož v hrbet.

Noče ponavljati napak svojih staršev

Mamica dveh posvojenih otrok, 33-letne Annie in 23-letnega Thomasa, je najbolj jezna takrat, ko opazi, da povsem nehote posnema vedenje svojih slavnih staršev: »Pogosto mislim, da sem v vlogi mame zatajila, ker kljub silnemu trudu včasih ponavljam to, kar se je dogajalo meni. Tudi če imam občutek, da vse počnem drugače kot moja starša, ostaja dejstvo, da sem ponovila marsikaj slabega.« Zvezdnica misteriozne kriminalne črne komedije Nož v hrbet, ki jo bodo že ta mesec začeli predvajati v naših kinih, veliko pozornosti namenja temu, da se vedno znova spoprijema s svojimi težavami, povezanimi z odvisnostjo, saj se seveda nikakor noče spet znajti v peklu odvisnosti. Prav zaradi tega se redno udeležuje srečanj nekdanjih odvisnikov: »Zelo sem previdna. Če delam in če takrat ni nobenega srečanja, potem ga organiziram kar sama.« Jamie se namreč še kako dobro zaveda, da tudi nekdanji odvisnik svoje odvisnosti v resnici nikoli nima pod nadzorom: »To je z velikim naskokom najtežja in najpomembnejša naloga, s katero se spopadam v svojem življenju.«