Avstrija

Za cepljene ne bo zapiranja, za necepljenje pa so predvideni ukrepi

G.G.
7. 9. 2021, 08.53
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 09.23
Deli članek:

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v pogovoru za javno televizijo ORF ocenil, da bo glavni kriterij zasedenost intenzivnih postelj.

Profimedia
Če bodo zaostrovali, bodo za necepljene.

Če bo v jesenskih mesecih v Avstriji prišlo do povečanega števila hospitaliziranih zaradi covida-19, bodo ukrepi selektivni. Splošnega zapiranja družbe in javnega življenja ne bo več. »Problem so necepljeni. Kdor se ne bo cepil, se bo prej ko slej okužil,« razmišlja kancler Kurz in dodaja, da bodo ukrepi, če bodo res nujni, usmerjeni. Za primer je navedel nočne klube in večje prireditve, ki bi lahko ob novem valu koronavirusa bile dostopne samo za cepljene.

Če pogledamo epidemiološke podatke, vidimo, da je položaj glede koronavirusa v Sloveniji in Avstriji, ki ima štirikrat več prebivalcev kot Slovenija, podoben. Dnevno število pozitivnih primerov v zadnjih treh dneh se pri naših severnih sosedih giblje od 1500 do 1700, pri nas od 500 do 700 (če odštejemo podatke za vikend). Zaradi covida se je včeraj v avstrijskih bolnišnicah zdravilo 579 ljudi, intenzivno oskrbo jih je potrebovalo 170. V Sloveniji je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 217 oseb, od tega jih je bilo na intenzivnih oddelkih 49. 

In cepljenje? V Avstriji polno cepljenih 58 odstotkov prebivalcev, v Sloveniji pa 44 odstotkov.

Avstrija ima sicer pripravljen načrt v petih točkah.

1. Namesto sedemdnevne incidence bo glavni indikator epidemije in posledično morebitnih zaostritev zasedenost postelj na intenzivnih oddelkih.

2. Ne bo splošnega zapiranja družbe. Če bodo ukrepi res nujni, bodo usmerjeni na necepljene.

3. Dvigniti stopnjo precepljenosti in omogočiti tretji odmerek za rizične osebe.

4. Poostriti nadzor nad ponarejenimi covidnimi potrdili.

5. Šole morajo ostati odprte.