brez opreme in spisov

Kaos na Vizjakovem ministrstvu: zaposleni v novih pisarnah ne morejo delati, postopki stojijo

Mihael Korsika
7. 9. 2021, 05.50
Deli članek:

Nekdanji zaposleni na agenciji za okolje so po selitvi v pisarne ministrstva za okolje ostali brez miz, stolov, računalnikov in spisov, so opozorili v pismu. Delo po njihovi oceni ne bo steklo še najmanj 14 dni, medtem pa upravni postopki potekajo naprej.

STA
Na ministrstvu za okolje, ki ga vodi Andrej Vizjak, pravijo, da selitev ne vpliva na hitrost in strokovnost upravnih postopkov

V uredništvo smo prejeli pismo nekdanjih zaposlenih na Agenciji RS za okolje (Arso), ki so po debirokratizaciji pristali na ministrstvu za okolje in so zelo kritični do »debirokratizacije in reorganizacije, kot so si jo zamislili« minister za okolje Andrej Vizjak, direktor direktorata za okolje Iztok Slatinšek in vršilec dolžnosti direktorja Arsa Joško Knez.

Približno sto zaposlenih, ki se med drugim ukvarjajo z upravnimi postopki, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenimi dovoljenji in naravovarstvenimi soglasji, po selitvi nima ustreznega delovnega okolja oziroma delovnih razmer.

Brez miz, stolov, spisov

Zaposleni poudarjajo, da v vseh omenjenih postopkih na Arsu sodelujejo različni sektorji, ki se po novem, od 1. septembra, nahajajo na treh lokacijah ministrstva za okolje in prostor, na Dunajski cesti, Einspielerjevi ulici in Vojkovi cesti. »Na novih lokacijah smo 1. septembra ugotovili, da ni niti opreme (stolov, pisalnih miz, stacionarnih telefonov, računalnikov) niti spisov. Ugotavlja se, da vsa gradiva, ki so potrebna za nemoteno delo, in oprema, pripravljena ob selitvah, niso na novih določenih mestih za zaposlene,« razmere v pismu opisujejo zaposleni.

Tudi novih telefonskih številk in elektronskih naslovov ministrstva za okolje še nimajo, medtem ko so stare številke in elektronska pošta na Arsu že ukinjene. »Novi zaposleni na ministrstvu za okolje smo tako brez vsega že dva dneva, ne moremo opravljati svojega dela, preprosto sedimo in gledamo drug drugega ter čakamo na navodila nadrejenih. Postopki pa zaradi tega stojijo in nobenemu nadrejenemu ni mar za to. Stanke v postopkih tako čakajo in ne pridejo v stik z referenti, ki vloge pokrivajo, medtem ko upravni postopki tečejo naprej,« opozarjajo. Po njihovi oceni delo ne bo steklo še vsaj dva tedna.

Reševanje več kot 1000 starih vlog

Zaposleni nimajo novih telefonskih številk in elektronskih naslovov ministrstva, medtem ko so stare številke in elektronska pošta na Arsu že ukinjene.

Kljub selitvi od 1. septembra več kot tisoč vlog, ki se rešujejo v skladu z upravnimi postopki, ostaja na Arsu, kjer pa ni več posameznikov z znanjem iz zakonodajno-upravnih postopkov. »Zato so odgovorni (direktorji, vodje sektorjev) zaposlene, ki od 1. septembra delajo na ministrstvu, ne več na Arsu, prisilili, naj jih dokončajo, kar pa po novi reorganizaciji lahko traja do enega leta. Ob tem se vodstvo ne zaveda, da zaposleni, ki so delali na vlogah, knjiženih na Arsu, zdaj nimajo več dostopa in pooblastil za njihovo reševanje,« so poudarili zaposleni.

Vizjak, Slatinšek in Knez so po njihovih navedbah zato brez pravne podlage ustanovili novo projektno skupino, ki bo začasno ostala na Arsu in reševala stare vloge. Njeni člani so večinoma nekdanji vodje sektorjev na Arsu. Za podpise bo projektna skupina po zatrjevanju zaposlenih dobivala do 20-odstotne dodatke za večje obremenitve, medtem ko bodo vloge reševali zaposleni, ki so po novem del ministrstva za okolje.

Selitev ne vpliva na hitrost in strokovnost

Na ministrstvo smo naslovili novinarska vprašanja o praznih pisarnah, neobstoječih telefonskih številkah, pogrešanih spisih in drugih opozorilih v pismu zaposlenih; odgovorili so nam v štirih stavkih.

»Sama selitev sicer še poteka, vendar to ne vpliva na hitrost in strokovnost dela. Ravno nasprotno. Vsi ti postopki se uvajajo ravno z namenom večje učinkovitosti, z novim načinom dela bodo zaposleni tudi razbremenjeni doslej kompleksnejših postopkov. Delo bo namreč poslej potekalo koordinirano, brez podvajanja in na enem mestu, kar bo velika razbremenitev za zaposlene,« je služba za odnose z javnostmi na ministrstvu za okolje zapisala v odgovoru.