ZLATO

Benjamin Savšek olimpijski prvak: "Odvalil se mi je kamen od srca, saj sem dolgo časa garal za tole"

K.M.
26. 7. 2021, 09.21
Posodobljeno: 26. 7. 2021, 10.25
Deli članek:

Slovenija ima zlato odličje v kajaku in kanuju na divjih vodah na letošnjih olimpijskih igrah!

Profimedia
Veselje Benjamina ob prihodu v cilj

Po prvi zmagi slovenske košarkarske reprezentance na olimpijskih igrah še večje veselje v našem taboru. Ponedeljkovo jutro je Sloveniji polepšal Benjamin Savšek, ki je pometel s konkurenco in osvojil zlato odličje v kajaku in kanuju na divjih vodah. Gre za že drugo slovensko odličje na letošnjih igrah, pred dnevi je z bronom že navdušil kolesar Tadej Pogačar

Benjamin je sicer že v izločitvenih bojih pokazal, da je kandidat za odličje, le redki pa so upali, da bo domov prinesel najbolj žlahtno kovino. V finalni vožnji je brez napak opravil svoje delo, saj je progo prevozil brez dotika. Prvi zasledovalec Čeh Lukas Rohan je imel za njem več kot tri sekunde zaostanka, tretjeuvrščeni Nemec Sideris Tasiadis pa več kot pet sekund. 

"Najprej sem pomislil na to, da mi je v finalu uspela res vrhunska vožnja. Za mano je neprespana noč, ker sem celo noč razmišljal o finalu. Odvalil se mi je kamen od srca, saj sem dolgo časa garal za tole," je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejal Savšek in dodal: "Proga je bila zahtevna, že v polfinalu sem imel veliko dela, zato sem se v finalu res osredotočil, da bi vožnjo odpeljal brez dotika in to mi je uspelo. Zadnja tri vratca sem se res boril in ko sem videl čas, so me prevzela čustva za ves trud."

Današnja zlata medalja je že tretja medalja na poletnih olimpijskih igrah za kajak in kanu na divjih vodah. Andraž Vehovar je bil srebren leta 1996 v Atlanti, prav tako srebrn pa je bil leta 2016 v Riu tudi Peter Kauzer. Hkrati pa gre za šesto zlato medaljo Slovenije na poletnih olimpijskih igrah. 

Savšek sicer velja za enega izmed najboljših kajakašev in kanuistov v Sloveniji. Dvakrat je že postal evropski prvak, leta 2015 posamično in leta 2014 v ekipni preizkušnji, leta 2017 pa je postal tudi svetovni prvak.