Na razpotju

Kriza v Tuniziji, predsednik odstavil premierja in zamrznil vlado

R.T.
26. 7. 2021, 06.37
Posodobljeno: 26. 7. 2021, 07.22
Deli članek:

Državni udar ali le odziv na ekonomsko in politično paralizo?

Profimedia
Veselje po odstavitvi predsednika vlade.

Tunizijski predsednik Kais Saied je v nedeljo odstavil predsednika vlade Hichema Mechichija in za 30 dni »zamrznil« vlado, kar mu omogoča ustava. Dal je tudi vedeti, da bo državo upravljal skupaj z novim premierjem. A ne le to: poslancem je odvzel imuniteto in »prevzel« državno tožilstvo.

Poteza je sledila dnevu protestov proti vladi in največji vladni stranki, zmerni islamski stranki Ennahda zaradi porasta novih primerov okužbe s covidom-19, odločitev politike in klavrnega stanja tamkajšnjega gospodarstva.

To za Tunizijo predstavlja največji izziv po revoluciji leta 2011, ki je sprožila tako imenovano arabsko pomlad in avtokracijo zamenjala z vladavino demokracije, ki pa ni uspela zagotoviti tekočega upravljanja in blaginje.

Profimedia
Veselje po odstavitvi predsednika vlade.

V urah po predsednikovi potezi so se v Tunisu in drugih mestih na ulice zgrnile množice, da bi mu izrazile podporo. Rached Ghannouchi, glava stranke Ennahda, pa je potezo označil za državni udar ter napad na demokracijo. Danes zjutraj je nameraval v parlamentu predsednikovi odločitvi navkljub sklicati sejo, vendar je 80-letniku, nekdanjemu političnemu izgnancu, to preprečila vojska.

63-letni Saied, ki je na predsedniških volitvah slavil leta 2019, zanika, da gre za državni udar. Po njegovih besedah gre za odziv na ekonomsko in politično paralizo, ki že več let pesti Tunizijo. Prevrata sta ga obtožili tudi drugi dve glavni stranki v tunizijskem parlamentu.

Profimedia
Veselje po odstavitvi predsednika vlade.

Saied je posvaril pred nasiljem, češ da bodo imeli oporečniki, če se ga bodo poslužili, opravka z vojsko.