Zgodovinska zmaga

Slovenija na krilih Dončića nadigrala Argentino

R.T./STA
26. 7. 2021, 07.02
Posodobljeno: 26. 7. 2021, 08.56
Deli članek:

Na prvi tekmi na olimpijskih igrah je Slovenija prepričljivo ugnala Argentino.

Profimedia
Luka Dončić je presegel mejo 40 točk.

Slovenci so zadeli prve štiri mete za tri točke in povedli z 12:5, a so se jim Argentinci uspeli približati na eno točko. K sreči se je vmešal Luka Dončić, ki je ob 100-odstotnem metu v šestih minutah dosegel kar 15 točk.

Po prvi četrtini je Slovenija vodila 24:32, tri minute pred koncem prvega polčasa pa je imela 15 točk prednosti. Odlična slovenska predstava se je nadaljevala tudi v drugi četrtini, v kateri Argentincem ni uspelo nadoknaditi zaostanka. Po prvih 20 minutah je rezultat tako 62:42. Dončić je dosegel 31 točk. Prve točke tretje tretjine so pripadle Argentini, Slovenija pa je s petimi minutami do konca vodila za kar 23 točk. Ob koncu predzadnje tretjine je rezultat bil 88:66 v prid Slovenije. Z malo več kot šestimi minutami do konca zadnje četrtine je Slovenija vodila s 97:77, Dončić pa je presegel mejo 40 točk. Z njegovo trojko je Slovenija na tekmi dosegla več kot 100 točk, on pa dvojni dvojček.

V zadnjem delu tekme je Slovenija držala vodstvo in tekmo mirno pripeljala do konca. Argentina je padla z rezultatom 118:110, Dončić pa je dosegel kar 48 točk.

Klemen Prepelič je dodal 22 točk, 12 jih je dosegel Vlatko Čančar, Mike Tobey pa se je izkazal z 11 točkami in 14 skoki.

Profimedia
Prvi slovenski zvezdnik Luka Dončić

Prednosti in slabosti

"Igramo z Argentino, ki je finalist zadnjega svetovnega prvenstva, osvojila je zlato, srebro in bron na olimpijskih igrah. Ima izkušnje in kvaliteto ter ve, kako igrati takšne tekme. Mi se je bomo morali lotiti zelo pametno, skušati bomo izkoristiti naše prednosti in njihove slabosti," je pred tekmo napovedal selektor Aleksander Sekulić.

V slovenskem taboru so poudarili, da ima Argentina spoštovanja vredno zasedbo, številne izkušene in kakovostne igralce, med katerimi izstopajo Facundo Campazzo, Luca Vildoza, Luis Scola ter Gabriel Deck, ki bo najverjetneje zadolžen za pokrivanje slovenskega zvezdnika Luke Dončića.

Slovenija bo z Japonsko igrala v četrtek ob isti uri kot danes, za konec skupinskega dela pa jo v nedeljo ob čaka še Španija. Tekma bo ob 10.20 uri.

Reuters
Danes je v ospredju premierni nastop slovenskih košarkarjev.