za preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev

Informacijski pooblaščenec aplikacijo NIJZ vzel pod drobnogled

A.S./STA
23. 7. 2021, 15.44
Posodobljeno: 23. 7. 2021, 15.44
Deli članek:

Informacijski pooblaščenec je začel z nadzorom aplikacije NIJZ za preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Informacijski pooblaščenec je danes začel inšpekcijski postopek o aplikaciji NIJZ, s katero bodo organizatorji prireditev in dogodkov preverjali izpolnjevanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

Kot je v sporočilu za javnost navedla informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, s podrobnostmi delovanja aplikacije zaenkrat niso seznanjeni in je od NIJZ niso prejeli v predhodno mnenje.

Pri branju QR kode evropskih digitalnih covidnih potrdil z aplikacijo se bodo na zaslonu naprave prikazali ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa bo vidno tudi, ali je gost prebolel covid-19, bil proti njemu cepljen, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus, so ob današnji predstavitvi aplikacije pojasnili na NIJZ. Z aplikacijo so pristop preverjanja pogoja PCT z meja prenesli v notranjost države, je Prelesnikova povzela poročanje medijev. Aplikacija naj bi bila namreč enaka kot jo uporablja policija na mejnih prehodih.

Kot je opozorila, brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Pojasnila je, da kot nadzorni organ za varstvo podatkov ne morejo presojati, kdaj je zahteva glede PCT pogoja potrebna in primerna, vendar Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da raziskave o dejanski zaščiti s cepivom proti covidu-19 pred okužbo in nevarnostjo prenosa okužbe še tečejo. S tem pa je vsekakor povezano vprašanje sorazmernosti in nediskriminacije omejevanja gibanja necepljenim posameznikom pod drugačnimi pogoji kot cepljenim.

"Zato mora najprej stroka jasno in sorazmerno opredeliti, kdaj oz. v katerih primerih je zahteva glede izpolnjevanja PCT pogoja smiselna, potrebna in primerna glede na obstoječa strokovna in medicinska stališča. Drugo vprašanje pa je sam obstoj pravne podlage, da tak pogoj preverja vsak organizator prireditev in se posledično s temi podatki seznanijo prav vsi, ki preverjajo vstopnice, izvajajo zasebno varovanje prireditev in podobno," je še poudarila Prelesnikova.

Po njenih opozorilih morajo "vsako omejevanje gibanja in delovanja posameznikov ter s tem povezana obdelava osebnih podatkov vedno biti skladni z ustavo in ne smejo potekati na zalogo, če se iste cilje lahko doseže z milejšimi ukrepi. Prav tako je z vidika načela sorazmernosti treba razčistiti, ali je primerno, da se posameznim ponudnikom storitev naloži pooblastila za preverjanje tega pogoja".

Prelesnikova je še opozorila, da je za vsako tovrstno aplikacijo, ki jo zasnuje država, ob vseh navedenih predpogojih treba vsekakor poskrbeti, da je ustrezno zakonsko urejena upoštevajoč ustavo, splošno uredbo o varstvu podatkov in zakon o elektronskih komunikacijah.