Nove ukrepe sta v zadnjih dneh napovedala tako hrvaški notranji minister in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović kot hrvaški premier Andrej Plenković. Kot je včeraj na seji vlade opozoril minister za zdravje Vili Beroš, število novih primerov okužbe s sars-cov-2 raste, razmere v nekaterih jadranskih županijah, zlasti v Dalmaciji, pa so zaskrbljujoče. Na Hrvaškem so sicer v zadnjih 24 urah zabeležili 176 novih primerov okužbe.

Čeprav je sprva kazalo, da bodo nove ukrepe, ki bodo veljali od ponedeljka, uvedli samo v dalmatinskih županijah, so se kot kaže odločili, da nov režim razširijo po celotni jadranski obali. Poleg obalnih županij dubrovniško-neretvanska, splitsko-dalmatinska, šibeniško-kninska, zadrska, istrska in primorsko-goranska bo novih ukrepov deležna tudi Novalja v liško-senjski županiji, poroča portal Index.hr.

Katere so spremembe?

Od ponedeljka bo združevanje na javnih mestih omejeno na največ 50 oseb, razen v primeru prireditev, ki se jih bodo udeležile le osebe z evropskim digitalnim potrdilom, torej osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT. V primeru slednjega bo število omejeno na 1000 oseb. Za nadzor nad spoštovanjem ukrepov so zadolženi posamezni štabi civilne zaščite.

Na porokah in zasebnih druženjih, na katerih so prisotne tudi osebe brez evropskega digitalnega potrdila, bo veljala omejitev števila ljudi na 15. Gostinski objekti bodo lahko gostili največ 1000 gostov, na športnih prireditvah pa bodo lahko gledalci prisotni le, če imajo tako oni kot tehnično in organizacijsko osebje evropsko digitalno potrdilo. Sejmi in druge oblike gospodarskih dejavnosti na prostem bodo dovoljeni le ob predhodnem soglasju lokalnega štaba civilne zaščite.