Povezave z ZDA

Pentagon razkril, kaj so imeli z atentatom na haitskega predsednika

L.K.
23. 7. 2021, 14.14
Posodobljeno: 23. 7. 2021, 14.28
Deli članek:

ZDA so zaprosili za pomoč pri preiskavi.

Reuters
Prijeti osumljenci, ki naj bi izvedli atentat na predsednika.

7. julija so plačanci vstopili v rezidenco haitskega predsednika Jovenela Moiseja in ga s streli pokončali.

V umoru je domnevno sodelovalo 23 Kolumbijcev in dva Američana haitskega porekla. Tri kolumbijske plačance so ubili, 18 pa jih je haitska policija aretirala. Priprti vztrajajo pri tem, da so jih najeli, da bi ujeli Moiseja in ga predali ameriški agenciji za boj proti drogam (DEA). Štirje plačanci so bili že v državi, ostali pa so v državo vstopili 6. junija. V Haiti so prišli iz Dominikanske republike. Eden od glavnih osumljenih James Solages naj bi sicer v sodelovanju z venezuelskim podjetjem CTU sodeloval pri načrtovanju umora.

Vpletenost ZDA

Haitska policija je sicer pred tednom dni sporočila, da so umor predsednika načrtovali v sosednji Dominikanski republiki. Haiti je za pomoč pri preiskavi prosil tudi ZDA, ki so med drugim poslale predstavnike zvezne policije FBI, zunanjega ministrstva in pravosodnega ministrstva.

Ni skrivnost, da so se nekateri plačanci v preteklosti urili v ZDA. Zdaj pa je iz Pentagona prišla potrditev, da so zaenkrat identificirali sedem posameznikov, nekdanjih kolumbijskih vojakov, ki so bili deležni urjenja in usposabljanja, ki so ga financirale ZDA. Kot je dejal John Kirby, glavni Pentagonov predstavnik za stike z javnostmi so takšna usposabljanja zelo pogosta, nikakor pa niso bila povod za dogajanje na Haitiju. Šlo naj bi pred vsem za usposabljanje na področju razvoja kadrov; boja proti drogam; usposabljanja vodstva v majhnih enotah; medicinskega usposabljanja; vzdrževanja helikopterjev; in podobne stvari, je še pojasnil Kirby.

Tudi zato svojega programa usposabljanja ne nameravajo spreminjati.