Slovenija

Dodik mednarodno skupnost označil za "kretene" in zagrozil z odcepitvijo

G.G./STA
23. 7. 2021, 15.11
Posodobljeno: 23. 7. 2021, 15.13
Deli članek:

Visoki predstavnik v BiH Valentin Inzko je tik pred koncem svojega mandata danes sprejel odločitev o spremembi kazenskega zakonika BiH, ki za zanikanje genocida po novem predvideva zaporno kazen od šest mesecev do petih let.

Profimedia
Milorad Dodik je znan po provokativnih izjavah.

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je dejal, da v Republiki srbski odločitve visokega predstavnika v BiH ne bodo spoštovali in zakona tudi ne bodo izvajali ter da bo parlamentu Republike srbske predlagal, da sprejme odločitev o prepovedi delovanja sodišča in tožilstva BiH na ozemlju Republike srbske.

Ponovno je tudi zagrozil z odcepitvijo Republike srbske in v zvezi s tem dejal, da je napočil čas, da bosanski Srbi "naredijo svojo državo". Ob tem je Inzka in celotno mednarodno skupnost označil za "kretene", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dodik je tudi ocenil, da Varnostni svet Združenih narodov na četrtkovem zasedanju ni imenoval novega visokega predstavnika BiH, zato je po njegovem mnenju ta položaj prenehal obstajati. VS ZN je sicer v četrtek zavrnil predlog rusko-kitajske resolucije za ukinitev položaja visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH.

Velika odločitev za ves civilizirani svet

Predsedujoči predsedstvu BiH, hrvaški član predsedstva Željko Komšić je v odzivu na Inzkovo odločitev dejal, da gre za civilizirano dejanje in najmanj, kar si družine žrtev genocida zaslužijo. Predsednik občinske skupščine Srebrenice Ćamil Duraković je dejal, da je srečen, ker je Inzko, čeprav le nekaj dni pred odhodom iz BiH, izpolnil obljube, ki jih je že zdavnaj dal družinskim članom tistih, ki so umrli v genocidu leta 1995.

Predsednik stranke Narod in pravica (NiP) Elmedin Konaković, čigar stranka si prizadeva, da bi prihodnje leto prevzela oblast po celotni BiH, je menil, da je Inzkova odločitev velika ne samo za BiH, pač pa za celo Evropo in ves civilizirani svet ter močno sporočilo vsem, ki zanikajo resnico o vojni v BiH.

Inzkovo odločitev je podprlo tudi veleposlaništvo ZDA v BiH. V sporočilu za javnost so poudarili, da je zanikanje genocida in poveličevanje vojnih zločincev nesprejemljivo.

Tožilstvo BiH je napovedalo, da bo nemudoma začelo delovati v skladu s spremembami kazenskega zakonika.

Zakon o spremembah kazenskega zakonika BiH bo, kot na spletni stani poroča Al Jazeera Balkans, začel veljati osmi dan po objavi na uradni strani urada visokega predstavnika v BiH ali dan po objavi v uradnem listu BiH. Zaporna kazen bo poslej grozila vsem, ki bodo zanikali vojne zločine v BiH, vključno z genocidom v Srebrenici, ne bodo spoštovali tozadevnih razsodb sodišča ter bodo poveličevali ali nagrajevali storilce teh kaznivih dejanj.

V skladu z daytonskim mirovnim sporazumom iz leta 1995 ima visoki predstavnik BiH pravico do sprejemanja zakonov. Inzka bo na položaju visokega predstavnika BiH 1. avgusta nasledil nekdanji nemški minister za kmetijstvo Cristian Schmidt.