Poziv dopustnikom

Kaj pomeni Krekov "15. avgust"? Se kaj dogaja v ozadju, se sprašuje Židan

G.G.
21. 7. 2021, 09.44
Posodobljeno: 21. 7. 2021, 10.35
Deli članek:

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je z omembo 15. avgusta kot datuma, do katerega naj bi se vrnili z dopustov v Slovenijo, ustvaril plodna tla za različne interpretacije.

STA
Milan Krek je včeraj ljudem položil na dušo, da si še "enkrat zapišite v svojo beležko, cepiti se moram.« Ob tem je opozoril na lažne zapise »na facebookih in drugih podobnih straneh«.

Na včerajšnji tiskovni konferenci o koronavirusnih razmerah je Milan Krek med drugim dejal: »Vsem, ki morda še odhajajo na dopust v tujino, priporočam, da se vrnejo vsaj do 15. avgusta«.

Ljudje so pograbili za njegovo ne pretirano decidirano izjavo (je mislil le necepljene, tiste, ki imajo šoloobvezne otroke, vse, …). Izjava je zbegala in zmotila tudi poslanca SD Dejana Židana, ki je zaradi tega na ministra za zdravje Janeza Poklukarja naslovil pisno vprašanje. »Kaj je namen poziva, da se ljudje (najkasneje) do 15. avgusta vrnejo z dopusta, ki je bil izrečen na vladni tiskovni konferenci?« se glasi Židanovo vprašanje. Krekov poziv se mu namreč zdi »skrajno nenavaden«. Po njegovem mnenju se državljanom zaradi odpira vrsta vprašanj. »Zakaj ravno 15. avgust? V čem je drugačen kot recimo 8., 14. ali recimo 22. avgust? Se dogaja kaj v ozadju, kar nam ne želijo razkriti? Ali gre mogoče za močne besede, ki imajo samo namen dodatno prestrašiti ljudi?« ugiba Židan, ki čaka na pojasnila.

Dodatno tolmačenje Krekove izjave je v Odmevih na Televiziji Slovenije poskušal podati Poklukar. »Ko doktor Krek poziva, da se do 15. avgusta prebivalci vrnejo v Slovenijo, verjamem, da poziva z namenom in zavedanjem, da nobena od teh držav, kljub večji precepljenosti, ne dosega tega (želenega) odstotka, hkrati bi pa radi imeli 1. septembra odprte šole,« je razlagal minister za zdravje.

Da bo dopust mogoče tudi po 15. avgustu

Širšo, bolj »tolerantno« razumevanje je ponudila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Po njenem mnenju je bistveno, da ljudje razumejo, da se je potrebno tudi na dopustu obnašati varno, saj pridemo tam v stik s prebivalci iz različnih držav. In če se obnašamo varno, je možnost vnosa okužbe v Slovenijo manjša. »Apeliram na vse, da tudi na dopustu upoštevajo osnovne ukrepe in na ta način omogočijo, da bomo lahko tudi po 15. avgustu še vedno odhajali na dopust,« v bolj pomirjujočih tonih sklene Logarjeva.