Twitter bitke

Mahnič evropskega komisarja Lenarčiča poslal nazaj v luknjo

S.R.
21. 7. 2021, 08.32
Posodobljeno: 21. 7. 2021, 09.18
Deli članek:

Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše in nekdanji poslanec SDS, je na Twitterju zanetil novo vojno, prej bitko.

STA
Žan Mahnič

Svoj pihalnik je tokrat nameril v evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča. Glede na objavo je Mahnična zmotilo Lenarčičevo razmišljanje o (ne)financiranju Slovenske tiskovne agencije (STA).

Lenarčič je namreč za STA spregovoril o včeraj predstavljenem letnem poročilu o vladavini prava v članicah EU, v katerem je Evropska komisija okrcala Slovenijo. Poudaril je, da je sporočilo Komisije jasno, in sicer, da na področju vladavine prava pri nas obstajajo resne skrbi, zlasti kar zadeva nedvisnost tožilstva in medijev. Komisija v zvezi s financiranjem STA tudi jasno sporoča, da se njeno financiranje ne more pogojevati z okrnjenjem njene neodvisnosti. Poročilo Lenarčiča sicer ni presenetilo.

»Janez Lenarčič, skrij se nazaj v tisto luknjo, v kateri si se skrival med epidemijo,« je na Twitterju zapisal Mahnič, ki je evropskega komisarja obenem označil za »nesposobnega birokrata.« V skladu s pričakovanji je že dočakal odziv z drugega političnega pola. Evropski poslanec Milan Brglez, sicer član stranke Socialnih demokratov mu je postregel z latinskim pregovorom: »Redki so srečni časi, ko lahko misliš, kar hočeš, in govoriš, kar misliš.« Oglasil se je tudi glavni tajnik SD Dejan Levanič: »Državni sekretar RS o Evropskem komisarju iz RS. To je ta nivo.« Mahniča je na tem mestu nivo komunikacije očitno zbodel, zato se je čutil dolžnega, da Levaniču vrne s še nižjega podesta, ter znova spomnil na mantro, ki jo s pomočjo svojih medijev promovira Mahničeva stranka, namreč da naj Lenarčič ne bi podprl slovenskega načrta za okrevanje po pandemiji covida-19. Lenačič je te očitke že zavrnil in poudaril, da je bil načrt sprejet soglasno in da je stališče komisije enako stališču vseh komisarjev. »Evropski komisar iz RS ob asistenci stranke, v kateri je DejanLevanic, minira sredstva EU za RS. To je ta nivo,« se ni pustil zmesti Mahnič.