Komedija, če ne tragedija

Škandal že na začetku slovenskega predsedovanja

C.E.
2. 7. 2021, 17.16
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 17.32
Deli članek:

Premier Janez Janša je že v prvih dveh dneh slovenskega predsedovanja Svetu EU poskrbel za razburjenje.

Bobo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in slovenski premier Janez Janša na srečanju na Brdu pri Kranju.

Prvi dan je Janša na srečanju z delagacijo Evropske komisje pokazal fotografijo dveh slovenskih sodnikov s socialdemokratskimi politikoma, kar naj bi po njegovem kazalo na politično pristranskost slovenskega sodstva. Zaradi tega je kasneje izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans zavrnil udeležbo na skupinskem fotografiranju. "Preprosto ne morem biti na istem odru kot premier Janša," je dejal Nizozemec Timmermans.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen se je na novinarski konferenci izognila omembi fotografije, a je bila dovolj jasna, ko je dejala, da so lahko tudi sodniki člani političnih strank. "Ozračje med Ursulo von der Leyen in Janezom Janšo v četrtek 1. julija popoldne je bilo ledeno," je pisal francoski časnik Figaro. Predsednica Evropske komisije je bila do slovenske vlade kritična še zaradi ravnanja na področjih svobode medijev in pravosodja, za nameček pa je na začetku in koncu svojega govora citirala še legendarne besede nekdanjega predsednika Slovenija Milana Kučana: "Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan".

Drugi dan Janša je Janša še stopnjeval formo. Končno je dočakal trenutek, ko je lahko svojim bruseljskim kolegom predstavil "cenzurirani" videoposnetek o napadih na novinarje v Sloveniji, ki ga je želel marca letos prikazati že na zaslišanju skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije. Vodja skupine Sophie in 't Veld mu je to takrat preprečila, Janša zato razprave ni želel nadaljevati in je povezavo prekinil.

"Preprosto...bizarno"

Janša je zato izkoristil današnji dan. Kot je na twitterju zapisal novinar irske nacionalne radiotelevizije RTE Tony Connelly, mora to biti "najbolj čudaški trenutek v zgodovini novinarskih briefingov ob začetku rotacije predsedstva EU." Dogajanje je označil za "preprosto...bizarno." Po njegovih navedbah je Janša akreditiranim novinarjem po zaključku položil na dušo, da o svobodi medijev v Sloveniji poročajo enostransko. "Vem, kdo so vaši viri," je še dodal Janša. Novinarji so Janšo vprašali tudi glede včerajšnjega incidenta s Timmermansom. Odgovoril jim je, da Slovenija ni kolonija ali članica drugega razreda. "Ponudili smo odgovore o vladavini prava. Če ti ni všeč resnica, potem je to tvoja težava," je dodal slovenski premier.

Biser notranjega ministra

Svoj lonček je danes pristavil še notranji minister Aleš Hojs. Na brifingu za bruseljske novinarje povzročil zmedo z izjavo, da bi lahko kot svinjo morda označil višjega predstavnika v evropski birokraciji. 

Novinarji, ki so bili prisotni na brifingu in o tem tvitali, so danes Hojsa med drugim vprašali o tvitu, v katerem je komentiral incident z rumenimi jopiči na protivladnih protestih v Ljubljani z besedami "ne meči biserov med svinje". Hojs pa je odgovoril, da ni nikogar označil za svinjo. Kasneje je dodal, da bi lahko po tem, kar je slišal v četrtek, morda tako označil nekoga drugega, a da te osebe ni na Prešernovem trgu, ampak sedi visoko v evropski birokraciji.

Novinarji so najprej pomislili, da s tem najverjetneje misli podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa. Izvršni podpredsednik Komisije se namreč zaradi včerajšnje Janševe fotografije protestno ni udeležil skupinskega fotografiranja. Hojs se je na Twitterju že odzval na interpretacijo svojega odgovora in pojasnil, da v mislih ni imel Timmermansa, ko je odgovarjal na vprašanje.