Astro

Partnerski odnos – besedna zveza, ki jo prežema marsikaj

Magdalena Jankovec, terapevtka
2. 7. 2021, 17.00
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 17.12
Deli članek:

Ti čudoviti besedi partnerski odnos – kar dvigneta nam energijo!

dreamstime
par

A ta čarobna beseda ljubezen, ki jo tako neskončno iščemo, je čista iluzija. Koliko misli, čustev in občutkov smo kupili od pesmi, romanov in filmov, ki opisujejo ljubezen kot trpljenje, bolečino, izgubo in razočaranje, in to vse ponotranjili. Ali res to iščemo?

KAJ JE RESNICA?

Partnerski odnos naj bi bila skupnost dveh ljudi, ki sta hvaležna, sta si vzela čas, da sta drug z drugim, da zmoreta biti svobodna sama s seboj, da zmoreta povedat, kaj mislita in čutita brez sodb in sta v dopuščanju, da sta lahko to kar sta in se podpirata v ciljih.

Ko se poročimo ali začnemo živeti v partnerskem odnosu, se zaobljubimo, da bom večno tvoj-a, vedno na razpolago, ti si moje življenje in še vse ostalo kar si obljubljamo. Pa je res tako? Je to resnica?

RAZPADANJE MASK

Vedno se združita dve osebi, ki imata nalogo, da se učita o nečem, kar imamo v sebi - in nam nato druga polovica zelo hitro začne kazati, kje se naša in njegova šola odnosa do sebe začne. Pademo na trdna/realna tla, kjer se veselo začnejo sodbe drug drugega, neskončno če-jev, zakaj, kako je to mogoče, da se je spremenil-a, nima več časa zame ...  Vse maske začnejo razpadati. Dobro se je zavedati, da v partnerski odnos prinesemo še odnose in navade iz naše družine.

Vsa naša pričakovanja, zaključki, sodbe, manipulacija, laži, ki jih projeciramo na partnerja, se ne obnesejo in ne dajejo rezultata, ker želimo spremeniti njih, da bi se mi boljše počutili.

Nobenega ne moremo spremeniti, lahko spremenimo samo sebe.

DELO NA SEBI

Lahko se vprašamo, kaj lahko spremenim pri sebi, da bo moj odnos s partnerjem lahkoten in ljubeč? Dokler nismo zmožni imeti hvaležnosti, odgovornosti, prijaznosti, dopuščanja, spoštljivosti, zaupanja in ranljivosti sami s seboj, do takrat bo partnerski odnos težaven.

Lahko povem, da imam veliko strank, ki so imele razpadajoč zakon in nato začele delati na sebi in dojele, kakšno darilo imajo doma in uspešno obnovile svoj odnos s partnerjem, ki je postal ljubeč, z veliko prisotnostjo hvaležnosti, kakšen velik doprinos sta drug drugemu.

Napišite vsak dan 5 stvari, zaradi katerih ste hvaležni, da je partner ob vas. Poiščite njegovo kvalitete in kmalu boste spoznali, da imate lahko kvaliteten partnerski odnos.