Slovenija

Pod izjavo glede novega madžarskega zakona podpisi 14 držav članic, med njimi ni Slovenije

S.R./STA
22. 6. 2021, 21.18
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 21.35
Deli članek:

"Globoko zaskrbljenost" zaradi novega zakona na Madžarskem je sprva v skupni izjavi izrazilo 13 držav članic EU, pozneje je svoj podpis dodala še Italija.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V skupni izjavi so opozorili, da nov zakon po njihovem prepričanju diskriminira pripadnike skupnosti LGBTIQ in krši pravico do svobode izražanja pod pretvezo zaščite otrok. Novo zakonodajo, ki jo je minuli torek potrdil madžarski parlament, namreč obsojajo kot očitno obliko diskriminacije in stigmatizacije oseb LGBTIQ na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in izražanja. Zakonodaja tudi očitno krši svobodo izražanja, zapisano v listini EU o temeljnih pravicah, so zapisali v izjavi.

Podpisnice so Evropsko komisijo pozvale k ukrepanju. V izjavi, ki so jo podprli na današnjem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve v Luxembourgu, so Komisijo pozvali, naj uporabi vsa orodja, ki jih ima na voljo, vključno s predložitvijo zadeve Sodišču EU, da se zagotovi skladnost z evropsko zakonodajo.

Pod izjavo so se ob Belgiji, ki je bila pobudnica, podpisale še Danska, Estonija, Finska, Francija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Španija in Švedska. Po zadnjih informacijah se je popoldne pod izjavo podpisala tudi Italija. Izjave na drugi strani niso podpisale naslednje države: Poljska, Grčija, Ciper, Hrvaška, Slovenija, Slovaška, Češka, Romunija, Bolgarija, Malta, Avstrija in Portugalska. Kaj je tem državam skupno? Z izjemo Portugalske istospolnim parom v teh državah še vedno ni dovoljeno skleniti zakonske zveze. V Sloveniji je sicer mogoča sklenitev partnerske zveze, ki ima, ko je zapisano na straneh vlade, "na vseh pravnih področjih enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, razen na področju posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo." Kar zadeva Portugalsko, se sklepa, da se pod izjavo ni podpisala zaradi trenutnega predsedovanja, enak razlog za nepodpis pa so podali tudi v slovenski vladi.

Nevtralen pogajalec

Slovenija, ki jo je na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve danes zastopal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, se izjavi ni pridružila. "Slovenija s 1. julijem prevzema predsedovanje Svetu EU. Zavedamo se razlik med ureditvami in stališči držav članic na različnih področjih. Vstopamo v položaj nevtralnega pogajalca, katerega cilj je iskati uravnoteženost med različnimi pogledi članic EU in dosegati zbliževanje pogledov na obravnavanih skupnih temah. V tem kontekstu bo Slovenija sprejemala tudi odločitve o morebitnih pridružitvah različnim izjavam posameznih držav članic oziroma skupin članic EU," je glede stališča Slovenije pojasnil Dovžan, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju.

Za kaj gre?

Madžarski parlament je minuli torek potrdil zakon, ki prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sicer ob prihodu na današnje zasedanje zavrnil obsodbe na račun zakona. Pojasnil je, da zakon ni uperjen proti nobeni skupnosti na Madžarskem, pač je to zakon proti pedofiliji in za zaščito otrok. Belgijski premier Alexander De Croo je zaradi zakona prejšnji teden pozval k finančnim sankcijam EU proti Madžarski.

Razprava o madžarskem zakonu je "danes vzela precej časa", je na novinarski konferenci povedala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. Kot je dejala, komisija pregleduje zakon in analizira, ali in kako ta morda krši evropsko zakonodajo, saj se nanaša med drugim na izobraževanje, svobodo izražanja in vprašanje diskriminacije. "To terja nekaj časa. Dajte nam čas in prišli bomo z rešitvijo, ali obstaja zakonska podlaga za sprožitev postopka (ugotavljanja kršitev zakonodaje EU; op.p.)," je dejala na novinarsko vprašanje.