Kot so sporočili iz Bele hiše, so v ZDA vsaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepili 70 odstotkov starejših od 30 let. Predsednik ZDA Joe Biden je vladi zadal cilj, da do dneva neodvisnosti 4. julija vsaj z enim odmerkom cepijo 70 odstotkov odraslih v ZDA. V Beli hiši zdaj priznavajo, da bodo do takrat to dosegli pri starejših od 27 let. Sedaj se osredotočajo na stare med 18 in 26 let, ki pa ne kažejo velikega navdušenja za cepljenje. So pa poudarili, da cilj 70 odstotkov cepljenega odraslega prebivalstva ni tako pomemben, kot je pomembno to, da se družba in gospodarstvo znova povsem odpirata in da se življenje vrača v normalne tokove.

Smrti v domovih za starejše

Generalni inšpektor ameriškega ministrstva za zdravje je sicer v danes objavljenem celovitem poročilu o smrtih zaradi covida-19 med varovanci domov za ostarele, ki so zavarovani preko sistema medicare, ugotovil, da jih je lani v primerjavi z letom 2019 umrlo 32 odstotkov več.

Starejši Američani so zdravstveno zavarovani preko zveznega sistema medicare, ki je bil potrjen v 60. letih prejšnjega stoletja. Ta pokriva tudi bivanje v domovih za ostarele za 100 dni v letu, ostalo bivanje pa morajo plačati sami. Razen največjih bogatašev velika večina Američanov izkoristi to ugodnost in statistika glede smrti zaradi covida-19 je točna.

Lani je tako umrlo 169.291 več varovancev v domovih za ostarele, ki jih deloma financira medicare, kot pa leta 2019. Več jih je umrlo v aprilu in decembru. Aprila je umrlo 81.484 varovancev več kot aprila 2019, decembra pa 74.299 več.

Pomanjkanje zaščitne opreme

Poročilo ugotavlja, da se je z novim koronavirusom v domovih za ostarele okužilo 40 odstotkov vseh varovancev. Domove za ostarele so že marca lani izolirali in zaprli, kar pomeni, da so zaposleni virus prinesli domov. Ob izbruhu pandemije je namreč zelo primanjkovalo zaščitne opreme.

Poročilo ugotavlja, da je bila smrtnost veliko večja med revnejšimi oskrbovanci domov, razlikovala pa se je tudi po zveznih državah. Najbolj je naraslo število smrtnih primerov v domovih med Američani azijskega porekla. Leta 2019 je tako v domovih umrlo 17 odstotkov vseh oskrbovancev azijskega izvora, leta 2020 pa 27 odstotkov.

Med belimi varovanci je smrtnost narasla z 18 v letu 2019 na 24 odstotkov v letu 2020, med temnopoltimi in Američani latinskoameriškega izvora pa s 15 na 23 odstotkov.