Velik porast

Evropa se odpira, v Moskvi zaradi vse slabših razmer zaostrujejo

S.R.
22. 6. 2021, 20.54
Posodobljeno: 22. 6. 2021, 21.00
Deli članek:

V ruski prestolnici zaradi velikega porasta števila novih primerov okužbe s sars-cov-2 znova zaostrujejo protikoronske ukrepe.

Reuters
Razkuževanje ene od moskovskih železniških postaj.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je danes naznanil, da bodo lahko od ponedeljka v lokale in restavracije vstopile samo tiste osebe, ki izpolnjujejo tako imenovan pogoj PCT, torej tiste, ki so bile »polno« cepljene, so covid-19 v zadnjih šestih mesecih prebolele oziroma se lahko izkažejo z negativnim PCR testom. Ukrep, ki pa ne bo edini, bo v veljavo stopil naslednji ponedeljek.

Sobjanin je še razkril, da se v Moskvi, prestolnici s približno 12 milijoni prebivalcev, z današnjim dnem število udeležencev na prireditvah omejuje na največ 500 oseb. Doslej je bila meja postavljena pri 1000. Hkrati se zapirajo vsa plesišča.

Samo v Moskvi so v ponedeljek potrdili 6555 novih primerov okužbe s sars-cov-2, umrlo pa je 86 covidnih bolnikov, največ od začetka pandemije. Kot je še v svojem zapisu sporočil župan, se v »bolnišnicah trenutno nahaja več kot 14.000 hudo bolnih oseb.« Glede na uradne podatke naj bi bilo v Moskvi z ruskim cepivom Sputnik V cepljenih dobrih 16 odstotkov prebivalcev.

Ostre besede tudi iz Kremlja

Kot so danes opozorili v Kremlju, bodo lahko imeli ljudje, ki se ne bodo cepili oziroma pred virusom ne bodo zaščiteni, težave na svojih delovnih mestih, morda se bodo srečevali tudi z diskriminacijo. »Resnica je ta, da se bo diskriminacija zagotovo pojavila. Necepljeni ali nezaščiteni ljudje ne bodo mogli delati povsod. To ni mogoče. Predstavljali bodo nevarnost drugim v okolju,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer že včeraj opozoril, da se epidemiološka slika v nekaterih ruskih regijah slabša. Glede na uradne podatke je v Rusiji v zadnjem dnevu zaradi covida-19 umrlo 546 oseb, kar je največ v enem dnevu od februarja. Hkrati so v celotni državi potrdili 16.715 novih primerov okužbe, oblasti pa krivca za porast vidijo v novi delta različici koronavirusa, ki se je razširila iz Indije.