V nekaterih cepilnih centrih se bo v prihodnjih dneh nadaljevalo cepljenje proti covidu-19, na katerega se ni treba predhodno naročiti. Zainteresirani bodo cepljenje lahko prilagodili svojim obveznosti, v zdravstvu pa računajo, da bodo tako k cepljenju pritegnili širši krog ljudi. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ugotavljal, da je trenutno dovolj cepiva proti covidu-19, da lahko preidemo na Slovencem bolj domač način cepljenja. "V naslednjem tednu bomo cepilnim centrom razdelili zadostne odmerke cepiv, da lahko pristopijo k dnevom odprtih vrat," je dejal na novinarski konferenci, ki jo je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije. Na tak način želijo doseči čim več ljudi in doseči večjo precepljenost prebivalstva.

Različna cepiva

Nekateri cepilni centri so brez naročanja cepili že v minulih dneh. Doslej so množična cepljenja brez predhodnega naročanja izvajali v Celju, Krškem, Ajdovščini in na Bledu.

To se med drugim na Primorskem nadaljuje že danes. V Krpanovem domu v Pivki bodo med 14. in 17. uro cepili s cepivom AstreZeneca. S tem cepivom se bodo nenaročeni lahko cepili tudi sežanskem kulturnem domu med 14. in 19. uro. Zdravstveni dom (ZD) Lucija bo popoldne cepil na svojem parkirišču, in sicer med 14. in 16. uro s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech, s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsson pa od 16. do 18. ure.

ZD Murska Sobota bo nenaročene cepil v soboto v ambulanti ZD za cepljenje med 12.30 in 19.30. Na voljo je 1500 odmerkov AstraZenece. To je po njihovih izkušnjah tudi količina cepiva, ki so jo v tem času sposobni porabiti, je pojasnila direktorica murskosoboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač.

Dobre izkušnje s cepljenjem nenaročenih pa že imajo v Celju, je spomnila vodja celjskega cepilne centra Doroteja Štruc. Z njim bodo nadaljevali 14. in 21. junija od 12. do 15. ure s cepivom AstraZenece. Na voljo bo 3000 odmerkov. "Če bo na voljo še drugo cepivo, bomo na spletni strani pravočasno objavili termin. Skrbno bomo vabili tudi na prejem drugega odmerka," je napovedala.

V Mariboru "dan odprtih vrat" za cepljenje pripravljajo 18. junija. Takrat bo med 14. in 19. uro na voljo 4000 odmerkov cepiva AstraZeneca. Cepljenje poteka v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja, je spomnil direktor ZD dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik.

K odločitvi za cepljenje je pozvala tudi predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Cepljenje proti covidu-19 v Sloveniji po njeni oceni poteka dobro. V primerjavi s povprečjem EU za nekaj odstotnih točk zaostajamo pri cepljenih s prvim odmerkom, pri cepljenju z drugim pa smo boljši od evropskega povprečja, je še izpostavila.