očitki tožilstvu in sodstvu

Razpoke v avstrijski koaliciji zaradi preiskave zoper kanclerja Kurza

B.K.
11. 6. 2021, 12.28
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 12.29
Deli članek:

Avstrijski Zeleni se postavljajo po robu kolegom iz Avstrijske ljudske stranke zaradi napadov na sodstvo.

Profimedia
Avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić je zavrnila očitke članov Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) na račun sodstva in tožilstva zaradi korupcijske preiskave zoper kanclerja Sebastiana Kurza.

“Ponavljajoči in neutemeljeni napadi na sodstvo, in zlasti na tožilstvo za gospodarske zadeve, so nesprejemljivi,” je v četrtek dejala Zadićeva, potem ko je vladajoča ÖVP tožilstvo obtožila pristranskosti, ker zaradi korupcije preiskuje kanclerja Kurza.

Poslanec ÖVP Andreas Hanger je preiskavo včeraj namreč označil za “groteskno” in dejal, da obtožbe razkrivajo, kako pristranska je preiskava, ki jo vodi tožilstvo za gospodarske zadeve. To je sicer včeraj objavilo nove dokaze v zvezi z obtožbami. Gre za elektronske pogovore med Kurzem in strankarskim kolegom Thomasom Schmidom, v katerih Schmid priznava, da je Kurzu, ko je ta leta 2016 opravljal funkcijo zunanjega ministra, iz državnega proračuna namenil 160 milijonov evrov sredstev, mimo vednosti takratnega finančnega ministra. Kurzu je ob tem napisal, da mu dolguje uslugo. Schmid je bil kasneje, ko je vodenje vlade prevzela ÖVP pod Kurzem, imenovan za direktorja državnega investicijskega sklada ÖBAG.

Profimedia
Avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić.

Zadićeva je v pogovoru za avstrijsko državno televizijo ORF dejala, da “ti poskusi zastraševanja ne bodo obrodili sadov,” saj da bo branila integriteto tožilstva. Zeleni so doslej že večkrat opozorili na domnevni manko spoštovanja državnih institucij pri njihovem koalicijskem partnerju. Nadaljnji spori znotraj koalicije bi zato lahko vodili do predčasnih volitev.

Tožilstvo za gospodarske zadeve kanclerja Kurza in finančnega ministra Gernota Blümela sicer preiskuje zaradi suma korupcije in laganja preiskovalni komisiji. Za slednje kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do treh let.