še bo treba potrpeti

V letošnje poletje vstopamo z bistveno več okužbami kot lani, ukrepi zato ostajajo

B.K.
27. 5. 2021, 15.21
Posodobljeno: 27. 5. 2021, 15.28
Deli članek:

Po slovenskem epidemiološkem semaforju smo v zeleni fazi, a od evropske zelene faze smo še precej oddaljeni.

Bobo
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar

Kljub temu, da smo na nivoju celotne države že izpolnili kriterije za vstop v zeleno fazo, vlada včeraj ukrepov ni sprostila. Razloga sta dva. Prvič, v zeleni fazi še niso vse slovenske regije in drugič, po semaforju evropskega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi, še nismo v evropski zeleni fazi. To bomo dosegli, ko bo 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 primerov pod 150, danes pa je še 259. “Smo na pravi poti, a ni še čas za popolno sproščanje,” je danes dejala vodja svetovalne skupine na Ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da so tri regije še vedno rumene, zato ukrepov še ne gre sproščati.

Navijanje naj da zagon športnikom, ne pa virusu

Oba predvsem skrbi dogajanje minuli konec tedna na nogometnih tekmah, kjer je bilo videti večje število športnih navijačev, ki so navijali in se veselili, brez da bi upoštevali fizično razdaljo oziroma nosili maske. “Sem podpornik športa, vendar vseeno prosim udeležence športnih dogodkov, da podpro izražajo ob upoštevanju razdalje in nošenju mask. Navijanje naj da zagon športnikom, ne pa virusu,” je poudaril minister.

“Navijači prinesejo vzdušje, ampak pri tem moramo upoštevati tudi to, da nenadzorovana druženja še vedno predstavljajo potencialno nevarno stanje,” pa je opozorila Logarjeva. “Veselje je bilo v dani epidmeiološki situaciji neustrezno izraženo, brez mask in razdalje,” je dodala. Zaradi kričanja lahko namreč kapljice iz naših ust potujejo tudi do pet metrov daleč, kar pomeni, da bi varnostna razdalja morala biti daljša, oziroma da je potrebno nositi zaščitne maske. Glede na trenutno epidemiološko sliko so v povprečju v skupini 100 ljudi dva ali trije okuženi. “V takšnih kontaktih, če nismo cepljeni, obstaja verjetnost, da bomo zboleli. V luči tega da želimo športne dogodke ohraniti odprte za javnost, da vsi upoštevate naša priporočila,” je še dejala Logarjeva.

Ob tem je še razložila, da smo v lanski junij vstopili z bistveno nižjo pojavnostjo bolezni kot letos. Dnevno smo zabeležili od nič do pet primerov okužbe, danes jih imamo še vedno preko 300. “Tudi junija ne bomo na takšnih številkah, kot smo bili lani. Vzdržati bomo morali še nekaj časa z ukrepi, ki so v veljavi,” je poudarila epidemiologinja.