Dva sklopa

Simoniti vendarle požegnal bruseljsko razstavo, a pod svojimi pogoji

S.R./STA
27. 5. 2021, 12.08
Posodobljeno: 27. 5. 2021, 12.15
Deli članek:

Ministrstvo za kulturo je vendarle potrdilo razstavo slovenskih umetniških del v Bruslju, a bo ta po navedbah ministrstva postavljena pod pogoji, kot jih je določil in zahteval minister Vasko Simoniti.

Bobo
Vasko Simoniti si je premislil in postavil pogoje.

V Evropskem parlamentu so pred desetimi dnevi potrdili odpoved razstave sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Živimo v vznemirljivih časih, ki bi bila v Bruslju na ogled v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, z ministrstva za kulturo pa so danes sporočili, da razstava vendarle bo. "V Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta bodo razstavljena v dveh sklopih. Na razstavi in v spremljajočem katalogu bo poudarek na delih umetnic in umetnikov, ki so bili za to priložnost izbrani v Sloveniji," so zapisali.

Kaj je zmotilo Simonitija?

Odpoved razstave je naletela na številne odzive javnosti in medijev. Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU, v Evropskem parlamentu obstajajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo. Simoniti je razstavo odpovedal, ker po lastnih besedah ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. "Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja," je pred dnevi povedal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Med drugim naj bi ministra zmotilo, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi tudi predstaviti na tej razstavi. Na vprašanje, zakaj ga je zmotilo, da bi bilo razstavljeno oboje, je odgovoril: "Ker bomo mi odločali, kaj bo tukaj." "Noben uradnik ne bo postavljal pogojev. Torej, lahko jih postavlja, jaz jih pa lahko ne sprejmem," je dejal.

S pogoji so bili seznanjeni

Projekt so zaupali poznavalcu slovenske likovne umetnosti, kustosu Koroške galerije likovnih umetnosti Marku Košanu. Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik je sicer ob odpovedi razstave zapisala, so bili seznanjeni s pogoji in prakso razstavljanja umetniških del iz zbirke Evropskega parlamenta ob priložnostni razstavi. Obenem so bili seznanjeni tudi z avtorji in deli, ki se nahajajo v omenjeni zbirki. "S tem, da se ta dela razstavijo vzporedno z izborom 13 del kustosa Marka Košana, nikoli nismo imeli težav," je poudarila.