Nagrabli 740.000 dolarjev

Cerkvam kradli iz pušic in denar pošiljali domov v Romunijo

S.R.
27. 5. 2021, 10.26
Posodobljeno: 27. 5. 2021, 10.26
Deli članek:

Na Floridi so aretirali šest romunskih državljanov, ki so se s svojimi lepljivimi prsti spravili na nič manj kot boga.

Orange County Corrections
Ionut Raducan, Marius Dumitru, Marius Dumitru in Panait Dumitru.

Šesterica je iz cerkvenih nabiralnikov za miloščino oziroma pušic kradla darove bogaboječih prebivalcev. Na prste se jim je prilepilo več kot tisoč čekov v skupni vrednosti kar 740.000 ameriških dolarjev (606.000 evrov). Izplen so nato zapravljali za drage avtomobile in oblačila, novce pa so vestno pošiljali tudi nazaj v domovino. Policija je štiri svetoskrunce včeraj aretirala, dva pa sta še vedno na begu.

»To ne preveč sofisticirano, a dobro organizirano operacijo kraje na stotisoče dolarjev dobrodelnih donacij, ko so bile te morda najbolj potrebne, smo ustavili,« je v izjavi za javnost naznanil policijski komisar Rick Swearingen. Šesterica, ki je bivala v Orlandu, je iz pušic 636 ameriških cerkev ukradla več kot 1500 čekov. Več kot polovica oropanih cerkev se nahaja na Floridi, a so tatovi plenili tudi po drugih ameriških zveznih državah. Po navedbah policije so na dober dan oropali tudi po 85 cerkev, pri čemer so nekatere na različne dneve »obiskali« večkrat. Čeke so unovčevali pod lažnimi imeni, nato pa denar dvigovali na bankomatih, a so jim na sled stopile banke. Kot so še pojasnili policisti, so v Romunijo pošiljali večje količine denarja.

V priporu so pristali 33-letni Ionut Raducan, 28-letni Marius Dumitru, njegov 34-letni soimenjak Marius Dumitru in 32-letni Panait Dumitru, medtem ko sta 45-letni Catalin Trandafir in 39-letna Simona Trandafir še vedno na begu. Šesterica je osumljena storitve kaznivih dejanj oderuštva, velike tatvine in pranja denarja.